english  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Š.P.Vamberová
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Písně z Terezína Lenky Lichtenberg

Dne 10. listopadu 2022 GK Toronto ve spolupráci s místním Centrem vzdělávání o holocaustu, Nadací Ashkenaz  a Kongregací Darchei Noam uvedly komponovaný pořad česko-kanadské hudebnice židovského původu Lenky Lichtenberg s názvem  Zloději snů – Písně tajemné básnířky Terezína.
 

Na úvod večera vystoupil generální konzul Petr Buriánek s proslovem, ve kterém stručně představil umělkyni a osud mnoha židovských rodin v Československu za 2.světové války. Připomněl kanadskému publiku důraz české vlády a našeho předsednictví v Radě EU na boj s antisemitismem a iniciativu Terezínské deklarace, jejímž signatářem je i Kanada. Koncert byl součástí torontského Týdne vzdělávání o holocaustu.

Lenka Lichtenberg vydala během pandemie stejnojmenné CD, jež mohla teprve nyní naživo s kapelou publiku představit. Texty písní jsou původní básně Lenčiny babičky Anny Hany Friesové ( 1901-1987), některé zazněly v českém originálu, většinu ale přeložila do angličtiny. Mezi písněmi Lenka vyprávěla bolestný příběh své rodiny plný zrady a utrpení. Maminka i babička měly štěstí a věznění v Terezíně od zimy 1942 do osvobození na jaře 1945 přežily jako jediné z rodiny.

Důležitým prvkem komponovaného večera byla i výtvarná stránka, jejímž autorem je další česko-kanadský umělec Lumír Hladík. Na plátno za kapelou se promítaly dobové fotografie i pískem sypané výjevy z vyprávění.

Více jak stovka posluchačů odměnila všechny hudebnice potleskem vestoje.

Galerie


Lenka Lichtenberg - Zloději snů