english  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Věra Kohoutová
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Pražský smíšený sbor se představil v Torontu

V pátek 25. května se konal v Torontu slavnostní koncert Pražského smíšeného sboru, který do Toronta pozval Generální konzulát České republiky. Koncert proběhl při příležitosti připomínky 100. výročí založení Československa a 50. výročí Pražského jara.
 

Celé slavnostní setkání zahájil generální konzul České republiky, Ivan Počuch, který připomněl publiku význam obou dějinných událostí a hodnoty, na kterých bylo Československo a Česká republika založeny a jejich historickou příslušnost do rodiny evropských demokracií. Na projev generálního konzula navázal také zástupce ontarijské vlády J. Sauvé, který vzpomenul roli československé krajanské komunity v Ontariu a prezident Sokola Kanada R. Tmiej. Zdravici pronesl i slovenský honorární konzul M. Martinček.

Generální konzul Ivan Počuch při slavnostním zahájení koncertu

Před zaplněným sálem v Rosedale United Church vedl téměř padesátičlenný sbor k vynikajícímu představení Jiří Petrdlík, jeden z nejuznávanějších evropských dirigentů své generace. Pražský smíšený sbor patří k vůbec nejlepším českým sborům mezi sbory amatérskými, s vysokou hudební úrovní.

Slavnostní atmosféru navodil sbor již v úvodu, kdy zazpíval s varhanním doprovodem Jana Steyera kanadskou a českou hymnu. Program dále pokračoval Svatováclavským chorálem a chorálem Ktož sú Boží bojovníci, na které navázal výběr z děl Smetany, Dvořáka, Janáčka a dalších. Skvěle zvládnutý program publikum ocenilo mohutným závěrečným potleskem ve stoje.

Slavnostní koncert

Slovy generálního konzula Ivana Počucha:  „Jsem nesmírně rád, že se nám podařilo v Torontu představit český pěvecký sbor v takové úrovni, jakou jsme slyšeli na slavnostním koncertu. Považuji to za jednu z nejvýznamnějších kulturních událostí a skvělou propagaci naší země, která se v letošním roce v Kanadě uskutečnila. Soudím tak i podle nadšených ohlasů diváků po ukončení koncertu a při následné recepci“.   

Ve spolupráci GK Toronto s dalšími institucemi Pražský smíšený sbor zazpíval kromě slavnostního koncertu i v průběhu pravidelné mše  Rosedale United Church. Vrcholem byl společný zpěv s místním kostelním sborem Biblických písní A. Dvořáka v češtině. Na závěr svého čtyřdenního pobytu sbor vystoupil v úvodu pravidelného festivalu klasické hudby ve městě Hamilton.

Galerie


Prague Mixed Choir - slavnostní koncert 25. května 2018