english  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Jiří Sobota
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Setkání se spisovatelkou Markétou Pilátovou

Kdy: 23.10.2022 12:00 - 16:00, Kde: Kostel sv.Václava 496 Gladstone Avenue, Toronto

Generální konzulát ČR v Torontu srdečně zve krajany na setkání se spisovatelkou Markétou Pilátovou v neděli 23.10. po mši od 12h. Bude vyprávět o svém dlouholetém působení jako učitelka češtiny u krajanů v Argentině a Brazílii a představí i ukázky z knihy S Baťou v džungli o historii Jana Antonína Bati, který v Brazílii budoval nové obuvnické impérium poté, co musel opustit Zlín. Od 14h pak bude připraven workshop pro děti a povídání o knize Bába Bedla. Nedělní program bude v češtině. 

Spisovatelka, novinářka, autorka knih pro děti, překladatelka a hispanistka byla dvakrát nominovaná na Cenu Josefa Škvoreckého a na Magnesii Literu. Narodila se roku 1973 v Kroměříži. Vystudovala latinu, romanistiku a historii na Filosofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, kde pak působila jako odborná asistentka. Vedla zahraniční redakci v týdeníku Respekt.

Poté odcestovala do Argentiny a do Brazílie: dvanáct let pobývala v brazilském státě Mato Grosso do Sul, v São Paulu a v Buenos Aires, kde učila potomky českých krajanů, kteří emigrovali z Československa do Brazílie a Argentiny. V mnoha českých médiích (např. Respekt, Lidové noviny, kulturní příloha Práva Salon) publikuje eseje, zahraničněpolitické články, reportáže, recenze, povídky a autorské sloupky. Píše rovněž povídky pro rozhlasovou stanici Vltava a písňové texty pro zpěvačku Moniku Načevu. Je vdaná, bydlí v Praze a ve Velkých Losinách.

Už její první dvě knihy pro dospělé ovlivněné Latinskou Amerikou Žluté oči vedou domů (2007) a Moje oblíbená kniha (2009) vzbudily pozitivní ohlasy. Za zmínku stojí určitě román S Baťou v džungli z roku 2017, ve které nám nabízí ucelený příběh zlínského podnikatele J.A.Bati. V roce 2020 vyšel zatím poslední román pro dospělé s názvem Senzibil, který se odehrává v tajuplných Jeseníkách.

Markéta Pilátová je také velmi úspěšná autorka knížek pro děti. V roce 2010 vydala knížku Kiko a tajemství papírového motýla, která byla nominována na Magnesii Literu. Tato kniha má dvě pokračování, Kiko a tulipán a Kiko a princezna z Tundry. Výtvarník Daniel Michalík také ilustroval její knihy Papírový Pepíno a Veverka z Vamberka. Momentálně beseduje v knihovnách a školách křížem krážem celým Českem se svou 23. knihou Bába Bedla.

Od 14h zveme tamtéž malé čtenáře od 6-14 let na autorské čtení a workshop s knihou Bába Bedla. Prosíme o nahlášení účasti dětí na toronto(at)embassy.mzv.cz do 20.10.2022 kvůli nákupu materiálu.

V angličtině Markéta Pilátová vystoupí v úterý 25.10. od 18h na University of Toronto.

 

M.Pilátová pozvánka

M.Pilátová pozvánka

přílohy

Pozvánka na 23.10. 909 KB PNG (Obrázek) 14.10.2022