english  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Úspěšná premiéra filmu Masaryk

25. listopadu uspořádal Generální konzulát v Torontu premiérovou kanadskou projekci nového českého filmu Masaryk režiséra J. Ševčíka, oceněného dvanácti Českými lvy za rok 2017. Film zachycující část života Jana Masaryka přinesl velmi pozitivní ohlas ve zcela zaplněném sále nejstaršího torontského kina Revue Cinema, které je v provozu od roku 1911.
 

Specifickou atmosféru pro film navodila svým hudebním vystoupením české rodačka dlouhodobě žijící v Torontu, paní Lenka Lichtenberg (v 60. letech členka souboru legendárního Semaforu). Je málo známo, že se Jan Masaryk zabýval aranžmá lidových písní a vydal několik zpěvníků. Jeho tvorbou byla paní Lichtenberg uchvácena od dětství, kdy dostala jeden ze zpěvníků. Její písně na úvod byly dojemným připomenutím domoviny pro řadu přítomných starších i mladších krajanů (paní Lichtenberg měla nedávno ve spolupráci se ZÚ Washington koncert v USA).

 

Samotný film byl v neformální besedě hodnocen velmi vysoce krajany i kanadskou veřejností jak po řemeslné a umělecké stránce, tak z pohledu poselství, které pro současnou rozkolísanou bezpečnostní situaci v Evropě vysílá. Generální konzulát bude nadále usilovat o to, aby zajistil pro filmový festival Czech That Film, plánovaný na květen 2018, podobně atraktivní filmy.

Promítání filmu Masaryk v Revue Cinema