english  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

V Torontu poprvé proběhnul Czech That Film Festival

Generální konzulát Toronto ve spolupráci s nejstarším torontským kinem the Revue Cinema, které je v provozu od roku 1911, zorganizoval kanadskou premiéru filmového festivalu Czech That Film. Festival proběhl ve dnech 27.4.-1.5. 2017 a během pěti dnů nabídl šest aktuálních českých snímků. O festivalu vyšel před jeho zahájením krátký článek v kulturní části jednoho z největších torontských deníků Toronto Star.

Již úvodní den festivalu, který zahájil generální konsul I. Počuch a programový ředitel kina E. Veilleta naznačil slušný zájem nejenom krajanské komunity, ale i znalců českého filmu z řad kanadské veřejnosti. Promítaný snímek režiséra Renče Lída Baarová měl velmi kladný ohlas, Zvláštním hostem festivalu byl režisér J. Hřebejk, který osobně dne 29.4. uvedl svůj film Učitelka a po jeho projekci zodpověděl dotazy z velmi slušně zaplněného sálu.  

Promítání festivalu za účasti režiséra J. Hřebejka

 

Na počest režiséra Hřebejka zorganizoval GK I. Počuch oběd s 20 význačnými představiteli krajanské komunity v Torontu, kteří sponzorují a finančně a organizačně podporují kulturní a krajanské aktivity českých spolků v Torontu. Oběd byl dobrou příležitostí prodiskutovat jak stav a hlavní úspěchy a problémy české kultury, tak i aktivity, plány a výzvy v udržování svazků krajanské komunity se starou vlastí.

Generální konzul Ivan Počuch při setkání s krajany při příležitosti návštěvy režiséra Jana Hřebejka

 

GK již během festivalových dnů zachytil pozitivní odezvy jak z řad krajanské komunity, tak i rodilých Kanaďanů. Generální konzulát získal řadu zkušeností pro organizaci festivalu do příštích let, především s ohledem na správné načasování a účinnou propagaci festivalu. Festival se může stát zárodkem, na kterém budeme stavět rozšiřování povědomí kanadské veřejnosti o ČR, její kultuře, historii a současnosti.

Režisér Jan Hřebejk při setkání s krajany