english  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: David Müller
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Česká společnost Exact Control System uspěla s pilotním silničním projektem v kanadském Ontariu

Kanada, jakkoli jde o zemi obchodu otevřenou, je poměrně konzervativní a prosadit zde nové technologie není jednoduché. Zvláště pak, když jde o technologie, které přicházejí ze zahraničí, které je vzdálenější, než Spojené státy americké. O to větším úspěchem pak je první velký kanadský silniční projekt pro ontarijské ministerstvo dopravy, se kterým uspěla česká společnost Exact Control System.
 

Společnost, jež v Kanadě působí prostřednictvím své kanadské dceřinné firmy Control System CA, zřízené ve spolupráci s agenturou CzechTrade v provnicii Alberta, již v zemi působí několik let v oblasti důlního průmyslu, kterému poskytuje high-tech geodetické služby, nicméně projekt dálnice číslo 10 v provincii Ontario je prvním větším silničním projektem.  Technologie EXACT Street, která zajišťuje unikátní přesnost měření silnic, vytváří podmínky pro zjednodušení oprav silnic prostřednictvím  velmi přesného 3D modelu silnice s optimálními parametry.

Dojde tak nejen k úspoře materiálu a nákladů při frézování silnice při opravě, ale kvalitnější silnice  vede jak ke zvýšení bezpečnosti jízdy, tak ke snížení spotřeby.  Využití české technologie na osm kilometrů dálnice u města Orangeville, ležícího asi 80 kilometrů na sever od ontarijské metropole Toronta, vyvolalo i zájem v místních médiích (Orangeville.com či Construction Links). Těm informace od společnosti Control System zprostředkoval Generální konzulát ČR v Torontu, který s Control System CA v Ontariu spolupracuje. Není bez zajímavosti, že kanadské zprávy zaujaly i v České republice (Lidovky.cz).

Úspěšný dálniční projekt je dobrým předpokladem pro další využití a šíření technologie jak v Kanadě, tak v celé Severní Americe, kde jsou místní reference jedním z nezbytných stavebních kamenů a podmínek úspěchu. Realizace pilotního projektu v Ontariu tak může výrazně pomoci otevřít dveře k dalším projektům v rozsáhlé dálniční síti v Kanadě i ve Spojených státech.

 

David Müller, ekonomický diplomat

Generální konzulát ČR v Torontu