english  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Český národní stánek vynikl na strojírenském veletrhu CMTS

Veletrh Canadian Manufacturing and Technology Show (CMTS) přinesl dlouho očekávaný návrat fyzických obchodních jednání a české firmy byly u toho. Největší strojírenský veletrh v Kanadě, který proběhl ve dnech 4. - 7. října 2021 poblíž Toronta, poskytl příležitost k úspěšným B2B jednáním a networkingu s kanadskými a dalšími severoamerickými partnery.

Český národní stánek podpořený z projektu na podporu ekonomické diplomacie a realizovaný Generálním konzulátem ČR v Torontu, agenturou CzechInvest a Ministerstvem průmyslu a obchodu vzbudil značnou pozornost účastníků CMTS, jelikož se jednalo o jedinou ucelenou zahraniční prezentaci. Česká republika tak v očích kanadských partnerů potvrdila svou odhodlanost bojovat o úspěch v tomto vysoce konkurenčním odvětví. Společnosti TOS Varnsdorf, Sanezoo, JHV Solutions, Mainware a Fillamentum ukázaly českou excelenci v pokročilých řešeních od obrábění po automatizaci, robotizaci, strojové vidění a 3D tisk. Ačkoli veletrh dosáhl pouze čtvrtiny kapacity dřívějších ročníků, lze konstatovat, že kvalita jednání a množství získaných kontaktů předčily očekávání v době doznívající pandemie COVID-19.

Veletrh odrážel i snahu Kanady zachovat konkurenceschopnost výrobního a strojírenského sektoru. Výrobní odvětví přitom představuje přibližně 10 % kanadského HDP a 68% vývozu zboží. Kanadská vláda si je vědoma nutnosti strategické podpory zejména průmyslové výroby a její konkurenceschopnosti, pro digitální transformaci směrem k pokročilé výrobě tak byl již v roce 2018 zřízen ontarijský superklastr Next Generation Manufacturing (NGen) s příslibem financování 230 milionů kanadských dolarů. NGen od svého založení podpořil již téměř 60 projektů a případových studií napříč Kanadou a získal přes 3000 členů, zároveň umožňuje širší propojení i s evropskými firmami. Jason Myers, CEO NGen, ve svém vystoupení na CMTS potvrdil význam technologií a služeb ve výrobním odvětví a sílící globální konkurenci.

Veletrh také upozornil na trendy v jednotlivých výrobních sektorech. Flavio Volpe, prezident organizace Canada’s Automotive Parts Manufacturers’ Association, hovořil na veletrhu o celokanadském projektu Arrow na vytvoření prototypu elektromobilu. Vystoupení se také věnovala problematice dodavatelských řetězců a krizi spojené zejména s nedostatkem polovodičů. Lze konstatovat, že tyto trendy vedou Kanadu ke sbližování s Evropou jakožto preferenčním partnerem v rámci snahy o odklon od Číny. České společnosti proto mohou také využít tuto konstelaci a i v budoucnu hledat příležitosti v kanadském strojírenství a navázat na úspěšnou účast na CMTS.

Delegace ČR na veletrhu CMTS

Delegace ČR na veletrhu CMTS

Eva Libs Bartoňová, ekonomická diplomatka, Generální konzulát České republiky v Torontu