english  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Kanadská opatření proti koronaviru obchod nezastavují

Kanadský premiér Justin Trudeau v souvislosti se šířením onemocnění COVID-19 ohlásil zákaz vstupu do země všem osobám s výjimkou občanů Kanady, USA (tento pohyb bude brzy omezen na nezbytné případy) a cizinců s trvalým pobytem, a to s účinností od středy 18. března 2020. Pro všechny cizince zatím zůstává zachována možnost tranzitu na čtyřech operujících mezinárodních letištích. Dosavadní opatření nemají přímý dopad na vývoz zboží a služeb z ČR, či EU.

Kanadská opatření

Onemocnění COVID-19 se v Kanadě dle aktuálních informací k 22. březnu týká přibližně 1 300 lidí. Federální a především provinční úřady vyhlásily řadu doporučení a opatření, nouzový stav byl zatím vyhlášen v provinciích Alberta a Ontario. Oznámeno bylo brzké výrazné omezení pohybu přes pozemní hranici se Spojenými státy.

Premiér Trudeau ve svém středečním vystoupení představil nouzový balíček pomoci ve výši 82 mld. dolarů, kterým kanadská vláda reaguje na dynamický vývoj šíření koronavirové infekce v zemi. Balíček představuje okamžitou a přímou pomoc Kanaďanům, firmám či živnostníkům postiženým v důsledku šíření koronaviru a souvisejících preventivních opatření.

Osobní letecké spojení a další uzavírky

Mezinárodní letecký provoz pro cestující je omezen pouze na čtyři letiště – Toronto, Montreal, Vancouver a Calgary, pro cizince bez trvalého pobytu (s dočasnou výjimkou občanů USA) zůstává zachována pouze možnost tranzitu. Prakticky ve všech provinciích byly uzavřeny školy a veřejné instituce, stejně jako muzea, sportoviště, divadla apod. Provoz restaurací byl výrazně omezen, obchody zůstávají většinou otevřeny. Bylo zavedeno omezení shromažďování osob ve větších skupinách, ale volný pohyb prozatím omezen nebyl.

Dopad na dovoz

Co se týče dovozu z České republiky, současnými kanadskými nařízeními by neměl být přímo ovlivněn a z hlediska regulace by měl obchod probíhat za relativně standardních podmínek.

Kontejnerové přístavy jak na západním, tak východním pobřeží (Halifax, Vancouver) jsou otevřené, navazující silniční i železniční doprava je sice omezená (i z důvodu klesající poptávky), ale dostupná. Prozatím také funguje letecká kargo doprava (DHL, FedEx, Canada Post), a to jak z ČR, tak do ČR, bez výraznějších zpoždění. Nejvýznamnější logistické společnosti sice hlásí pokles aktivity, ale prozatím ne její přerušení.

V případě nejistoty ohledně dodávky zboží do Kanady doporučujeme kontaktovat jak spediční firmy, tak zákazníka, neboť ke zpožděním na hranicích bude pravděpodobně docházet, stejně jako může docházet k menším zpožděním v celém logistickém řetězci.

Pro aktuální informace ohledně obchodních podmínek doporučujeme sledovat také webové stránky kanadské vlády zaměřené na mezinárodní obchod a investice a kanadské pohraniční služby. Další vývoj v obchodních podmínkách spojený s výskytem koronaviru budeme i nadále detailně monitorovat.

Exportéři se také mohou kdykoliv obrátit na české mise v Kanadě, Velvyslanectví ČR v Ottawě, Generální konzulát v Torontu, či zahraniční kancelář Czech Trade v Calgary.

 

Ekonomická sekce Velvyslanectví ČR v Ottawě