english  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Ministr Zaorálek se v Torontu soustředil na rozvoj hospodářských vztahů s Ontariem

Na závěr své týdenní cesty po Kanadě navštívil ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek Toronto, hlavní město provincie Ontario, čtvrté největší město Severní Ameriky a hospodářské centrum celé Kanady. Kromě podnikatelského semináře jednal ministr s ontarijskými ministry pro mezinárodní obchod a výzkum, inovace a vědu. Program v Torontu pak zakončil setkáním s krajanskou komunitou, po Spojených státech amerických druhou největší na světě.
 

Úvodem svého programu v Torontu, 24. března, ministr Zaorálek otevřel podnikatelský seminář, který se konal ve vládních prostorách Ontario Investment and Trade Centre, za účastí českých a ontarijských společností, stejně jako zástupců ontarijské vlády. Ministr se ve svém vystoupení soustředil především na perspektivu rozvíjení vzájemných hospodářských vztahů, když poukázal na to, že za velmi dobrými politickými vztahy zaostávají právě vztahy hospodářské a jeho návštěva je jedním z kroků, které by měly přispět k oživení zájmu českých subjektů o Ontario a naopak. Zdůraznil také, že má zájem podporovat spolupráci také právě na provinční úrovni, která bezesporu nabízí velký potenciál k dalšímu rozvoji, především v perspektivních sektorech, jako jsou informační technologie, letecký průmysl, life sciences a další.

Ministr Zaorálek zahajuje podnikatelské fórum v Torontu

Ministr Zaorálek zahajuje podnikatelské fórum v Torontu

Na podnikatelský seminář navázalo setkání ministra s ministrem mezinárodního obchodu ontarijské vlády M. Chanem. V jeho průběhu ministr Zaorálek vyjádřil velký zájem o těsnější a lépe strukturovanou ekonomickou a obchodní spolupráci s provincií Ontario. Dále podtrhl, že Česká republika si uvědomuje význam užší a přímé spolupráce s kanadskými provinciemi, zejména s provincií Ontario, jejíž ekonomika vytváří 40%  kanadského HDP.

V průběhu dalšího jednání ministra Zaorálka  s ministrem výzkumu, inovací a vědy R. Moridim byly v centru pozornosti otázky státních výdajů na podporu vědy, výzkumu a inovací a o jejich zásadním významu pro rozvoj některých sektorů ekonomiky a tvorbu pracovních míst. Ministr Zaorálek se seznámil se strukturou výdajů na podporu inovací a nových technologií v regionu poblíž Toronta známém jako Koridor a považované za kanadské Sillicon Valley. Ministr Moridi ocenil úroveň rozvoje aplikovaného výzkumu a inovací v ČR a vyjádřil zájem o formální spolupráci jeho ministerstva s Technologickou agenturou ČR. Formu, obsah a rozsah této spolupráce začal vyjednávat Generální konzulát ČR v Torontu v souvislosti s návštěvou ministra Zaorálka, který během schůzky potvrdil zájem české strany.

Na závěr svého programu v Torontu navštívil ministr Zaorálek Masaryk Memorial Institute, kde se nejprve poklonil u památníku obětem komunismu, aby poté představil hojně zastoupení krajanské komunitě své priority v oblasti vztahu s Kanadou a zodpověděl množství otázek, které krajané vznášeli.

Celý program ministra Zaorálka v Torontu je jedním z kroků, jímž se česká diplomacie snaží přispět k oživení vzájemných vztahů s Ontariem i Kanadou. Ty nabízí bezesporu velký prostor pro další rozvoj, přičemž právě návštěva ministra je jedním z významných milníků na této cestě. České firmy, které se účastnily cesty ministra, získaly prostřednictvím podnikatelských seminářů cennou představu o svých možnostech na kanadském trhu a příležitostech, které pro jejich obchodní aktivity existují a kterým napomůže také Komplexní hospodářská a obchodní dohoda s Kanadou CETA.

 

 

David Müller, ekonomický diplomat, Generální konzulát České republiky v Torontu

Galerie


Návštěva ministra Zaorálka v Torontu, březen 2017