english  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Nové železniční projekty v kanadském Torontu jako příležitost pro české společnosti

Město Toronto a provincie Ontario oznámily v listopadu 2019 plán na zásadní rozšíření systému metra a příměstské dopravy v kanadské metropoli, sužované dopravními problémy. Projekt zahrnuje vybudování čtyř nových klíčových dopravních projektů, v odhadované ceně přibližně 28,5 miliard kanadských dolarů.
 

Vybudování nových a prodloužení stávajících úseků kolejové dopravy by mělo výrazně usnadnit dojíždění obyvatel torontské aglomerace, tzv. GTA (Greater Toronto Area) do centra města, a posílit tak roli veřejné dopravy ve městě, které trpí největšími zácpami v Kanadě. Společnost Metrolinx, která je odpovědná za příměstskou dopravu, označila posílení vazeb na dopravu do centra města za absolutní prioritu.

Plán konkrétně zahrnuje Yonge North Subway Extension do Richmond Hill, Eglinton West Crosstown Extension do Etobicoke až na mezinárodní letiště Pearson, Scarborough Subway Extension a vybudování Ontario Line, nové 15kilometrové trasy od Ontario Place k Ontario Science Center. Linka Ontario by měla být vybudována již v rozmezí let 2027 až 2029, zatímco rozšíření Yonge North Subway a Eglinton West Crosstown Extension bude dokončeno do roku 2030-31. Prodloužení stavajícího východozápadního spojení do Scarborough o další 3 zastávky je plánováno na rok 2029-30.

Vzhledem k exponenciálnímu růstu počtu obyvatel v GTA v posledních letech je zřejmé, že posilování kapacit městské a příměstské dopravy v Torontu je pro aglomeraci aktuálním tématem a tlak na zásadní reformu tranzitní infrastruktury v Torontu se neustále zvyšuje. Ontarijský premiér Doug Ford přislíbil na plánované dopravní projekty celkem 11,5 miliardy dolarů. Není jasné, do jaké míry se bude na příspěvcích podílet město a federální vláda, provincie Ontario bude vyjednávat o federálním financování až ve výši 40 %. Zúčastněné strany budou nadále usilovat o zapojení dalších investorů, kteří by měli pokrýt zbylých zhruba 17 miliard dolarů.

Nové projekty a masivní veřejné investice s nimi spojené nabídnou zajímavé příležitosti také pro evropské společnosti, kterým se díky CETA otevřely dveře k veřejným zakázkám. Odvětví kolejové osobní dopravy v Kanadě je dlouhodobě podfinancované, a i z toho důvodu mají český železniční sektor i další technologická odvětví v zemi javorového listu velký potenciál. Příležitosti dodávek by mohly být zajímavé pro řadu českých firem od výrobců kolejových vozidel, dodavatelů komponent, společností poskytujících technologický servis či poradenství po výzkumné instituce.  

Pro české společnosti, které už aktivně působí na kanadském trhu, představují plánované dopravní stavby, na jejichž realizaci se budou mimo jiné podílet společnost Metrolinx, provozovatel příměstské dopravy v GTA a dopravní podnik města Toronto Transit Commission, zajímavou možnost pro posílení své pozice v Ontariu, stejně jako mohou být příležitostí pro společnosti, jež by měly zájem na kanadský trh teprve vstoupit.

Je třeba podotknout, že v současné době se všechny projekty nachází v přípravné fázi a žádné veřejné zakázky ani oficiální výzvy pro spolupráci či investice zatím nebyly zveřejněny.  V případě zájmu o bližší informace je možné se obrátit na Generální konzulát ČR v Torontu, který bude situace nadále úzce monitorovat.

 

 

 

David Müller, Denisa Šenkýřová, Generální konzulát ČR v Torontu