english  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Podnikatelská mise vedená náměstkem Staškem: Kanada nabízí příležitosti, ale nejsou zadarmo

Náměstek Stašek vedl podnikatelskou misi do Kanady, kde se účastnil jako hlavní řečník podnikatelského fóra „Česká republika – strategický partner ve Střední Evropě“ v Torontu a absolvoval různé bilaterální schůzky, včetně jednání s náměstkem ministra pro hospodářský růst a rozvoj provincie Ontario Gilesem Ghersonem a jeho zástupcem Victorem Severinem, který byl hlavním vyjednavačem dohody CETA za Ontario.
 

Kanada není jen druhou největší zemí světa, ale také, i přes její poměrně nízký počet obyvatel, je mezi deseti největšími ekonomika z hlediska celkového hospodářského výkonu, stejně jako patří do první dvacítky států s nejvyšším HDP na hlavu. Je to ale jeden z trhů, kde se českým exportérům zatím příliš nedaří, na rozdíl od sousedních Spojených států amerických, které se staly největším odbytištěm českých produktů mimo Evropskou unii. Je přitom zřejmé, že existuje velký potenciál rozvoje vzájemného obchodu, který nicméně zatím zůstává nenaplněn.

Jedním z kroků, jak pomoci českému exportu na kanadský trh, byla podnikatelská mise, zorganizovaná Hospodářskou komorou ČR a vedená náměstkem ministra zahraničních věcí Miloslavem Staškem, která proběhla v druhém říjnovém týdnu. Mise, připravená v Kanadě Velvyslanectvím České republiky v Ottawě ve spolupráci s Generálním konzulátem v Torontu, se soustředila na oblast jižního Ontaria a region Toronta, jednoho z nejdynamičtějších měst Kanady a tzv. alpha města, což značí jeho pozici mezi městy, která mají nezastupitelnou roli v globálním hospodářském systému.

Náměstek Stašek, který jednal se svým protějškem z ontarijské vlády, náměstkem ministra pro hospodářský růst a rozvoj provincie Ontario Gilesem Ghersonem, i s partnery v dalších regionech, konstatoval: „Jsme si velmi dobře vědomi potenciálu dalšího rozvoje obchodní výměny mezi Českou republikou a Kanadou, stejně jako obtížného vstupu na kanadský trh. Z mých diskusí s kanadskými partnery se jasně ukázalo, že zájem o Evropu i Českou republiku mají, přičemž byli velmi dobře informování i o aktuálním vývoji obchodní dohody mezi EU a Kanadou (pozn. CETA), od které mají sami také velká očekávání“.

NM_Stasek_Gherson

NM_Stasek_Gherson

 

Kanada ale není jen o zlepšení pravidel pro přístup na kanadský trh, ale o dlouhodobé a důkladné práci s kanadskými partnery. Jak dodává náměstek Stašek, „není možné očekávat, že po několika emailech či telefonátech získáte kanadského partnera. Je nezbytné na vztazích dlouhodobě pracovat a výrobky či služby do Kanady dovézt a aktivně ukazovat. “