english  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Příležitosti pro české společnosti v železničním sektoru v Kanadě

V závěru listopadu 2018 navštívila Kanadu delegace českého železničního průmyslu, zorganizovaná jako projekt ekonomické diplomacie podpořený Ministerstvem průmyslu a obchodu. Hlavním cílem akce bylo vytvořit nové vazby mezi českými a kanadskými společnostmi, stejně jako posílit již existující kontakty. Zároveň mise v Kanadě umožnila českým firmám získat bližší představy o kanadském trhu a naopak nabídla představení českého železničního sektoru jako silného a úspěšného odvětví, které má v Kanadě co nabídnout.
 

Tento předpoklad se v průběhu celé mise se potvrdil - je zřejmé, že český železniční sektor má v Kanadě velký potenciál navyšovat své současné úspěchy a realizovat nové příležitosti, byť konkurence  je vysoká. Tuto perspektivu potvrzuje také zařazení odvětví do mapy oborových příeležitostí. Celé odvětví kolejové osobní dopravy trpí v Kanadě investičním deficitem vyvolaným podfinancováním v několika dekádách a teprve v posledních letech výrazněji roste pozornost, kterou provinční vlády a velká města věnují posilování kapacit městské a příměstské dopravy. Vzhledem k nárůstu obyvatel je přitom tento trend v podstatě jedním z mála řešení problémů s tranzitem a dopravní infrastrukturou, které kanadská města sužují. Již nyní je, a to i podle ohlášených plánů, zřejmé, že v nejbližších dvacet letech se bude do kolejové dopravy, a to jak do infrastruktury, tak do vozidel, v Kanadě třeba investovat několik desítek miliard kanadských dolarů. To samozřejmě nabízí zajímavé příležitosti, a to i díky CETA, jež potvrzuje otevření veřejných zakázek evropským společnostem.

Projekt ekonomické diplomacie, který byl připravený Generálním konzulátem ČR v Torontu a Velvyslanectvím ČR v Ottawě ve spolupráci s Asociací podniku českého železničního průmyslu (ACRI) a za podpory agentury CzechInvest, měl českým účastníkům právě tyto příležitosti přiblížit. Složení mise nabízelo průřez podstatnou částí českého železničního průmyslu, včetně členů ACRI, od výrobců kolejových vozidel, dodavatele komponent, výrobce infrastruktury a výzkumné instituce. Někteří z účastníků mise přitom již mají v Kanadě velmi dobré reference a realizované zakázky, jak v Torontu, tak v provincii Québec či v Edmontonu a na jiných místech. Na tyto úspěchy je pak třeba navázat a hledat cesty k rozšíření a posílení další spolupráce a exportu do Kanady.  V tomto mohou i dalším českým společnostem asistovat jak Generální konzulát ČR v Torontu, tak Velvyslanectví ČR v Ottawě a zahraniční kancelář agentury CzechTrade v Calgary.

První polovinu týdne zástupci českého železničního průmyslu strávili v Torontu, kde se účastnili konference kanadské asociace městské dopravy a navazující show. Zároveň měli příležitost navštívit zařízení největších kanadských provozovatelů veřejné dopravy v Torontu, společnosti Metrolinx (regionální doprava v oblasti torontské aglomerace) a společnosti Toronto Transit Commission (dopravní podnik města Toronta). Účast na show nabídla možnost prezentace českých společností a celého odvětví na největší akci podobného typu v Kanadě. V jejím rámci bylo Generálním konzulátem přímo na stánku či v rámci veletrhu zorganizováno několik desítek schůzek s potenciálními kanadskými partnery, včetně společností jako SNC Lavalin, Stadler, Colas, Aecon a další. Mimo veletrh se pak s jednotlivými společnosti sešli zástupci obou zmíněných dopravních podniků, Metrolinx a Toronto Transit Commission, se kterými byly projednávány možnosti spolupráce a jejich politika při zadávání veřejných zakázek, včetně možnosti zajištění prekvalifikace do užšího výběru spolupracujících společností. Ve středu odpoledne pak celá delegace vyzkoušela kanadskou vlakovou dopravu, když se přesunula z Toronta do Montrealu po železnici.

Program v Montrealu byl zajištěn Velvyslanectvím ČR v Ottawě a po úvodním společném setkání, kde zástupci provincie Québec představili české delegace fungování systému dopravy a celý průmyslový ekosystém v provincii, probíhal prostřednictvím separátních schůzek pro jednotlivé účastníky v celé montrealské aglomeraci. České společnosti se setkaly s potenciálními kanadskými partnery jako Davanac, Ronsco, Rail Direct, Rail GD, NouvLR, SNC Lavalin, ABB či Rail Industries Canada.

 

Probíhající jednání na českém národním stánku

 

David Müller, ekonomický diplomat, Generální konzulát ČR v Torontu