english  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Příležitosti v severním a západním Ontariu

 I když je dominantním ekonomickým motorem celé provincie Ontario její hlavní město Toronto se svou bezmála osmimiliónovou aglomerací, další části provincie, jako je například Západní či Severní Ontario, nabízejí také velmi zajímavé příležitosti a často s menší konkurencí, která se soustředí především právě do Toronta. České společnosti v těchto regionech mohou využít nižších nákladů vstupu na trh a výhody spojené s regionálně silnými sektory.
 

Severní Ontario, region , který je čtrnáctkrát větší než Česká republika, ale pouze se zhruba s miliónem obyvatel,  může být zajímavou alternativou pro projekty využívající silných stránek teritoria, především pak v hlavních hospodářských centrech regionu, městech Thunder Bay, Sault St. Marie a Sudbury. Hospodářství, a s tím související obchodní příležitosti celého regionu jsou i přes jistou diverzifikaci do značné míry spojeny se surovinami a jejich zpracováním – jde jak o těžbu nerostů, tak o dřevařský průmysl či servisní průmysl pro těžaře (především ve městě Sudbury, které se označuje za „capital of mining“). Region posiluje i v některých novějších odvětvích, například průmyslové výrobě (továrna společnosti Bombardier) či energetice (energetický klastr zaměřený na smart energy díky velmi levné energii). Pro případné zájemce, kteří mohou využít i blízkost amerických hranic a potažmo amerického trhu, pak místní organizace nabízejí poskytnutí širokého spektra služeb a podpory.

V západním Ontariu proběhly podobně zaměřené schůzky ve městech London a Windsor, hlavních centrech regionu. Hospodářství obou měst a obchodní příležitosti jsou značně odlišné. London má velmi diverzifikovanou ekonomiku, kombinující lehký průmysl (automobily, aerospace, obranný průmysl), silné zemědělství a potravinářský průmysl (označení „kuchyně Ontaria“ nenese náhodou), life sciences a vzdělávání, těžící z toho, že město je sídlem Western Ontario University. Město Windsor, ležící přímo na hranicích se Spojenými státy, přes řeku od metropole Michaganu, Detroitu, je velmi těsně provázáno s americkou ekonomikou (denní objem obchodu procházející přes Windsor je cca 500 miliónů dolarů) a je zaměřené na automobily a dodávky pro automobilový průmysl, které hospodářství dominují. Windsor se snaží posílit i další sektory ekonomiky, především prostřednictvím spolupráce s univerzitou a zaměřením na odvětví, jako je autonomní řízení a nové technologie spojené s automobilovým průmyslem. Západní Ontario tak nabízí zajímavé příležitosti a podmínky především ve zpracovatelském průmyslu, automobilovém průmyslu a potravinářství, přičemž v těchto oborech je i sídlem mnoha evropských investorů, kteří využívají blízkosti amerického trhu, jemuž nahrává i dokončení jednání o USMCA.

Generální konzul ČR v Torontu Ivan Počuch, který  zmíněná hospodářská centra severního a západního Ontaria navštívil v průběhu října a sešel se zástupci municipalit pověřených ekonomickým rozvojem, hospodářských komor a federálních agentur, které mají v působnosti podporu rozvoje severního Ontaria, potvrzuje tyto závěry, "Toronto a jeho metropolitní oblast jsou sice hlavním hospodářským centrem Kanady, ale s tím je spojené i nesmírně konkurenční prostředí. Často mohou jiné části Ontaria nabídnout perspektivní, méně obvyklé  a mnohdy i dostupnější příležitosti pro české společnosti, jak v oblasti obchodu, tak v oblasti investic. Disponujeme zde navíc sítí kontaktů, které mohou české společnosti využít.."

Generální konzulát ČR v Torontu zájemcům o obchodní a investiční příležitosti v regionu severního a západního Ontaria rád poskytne další informace (commerce_toronto@mzv.cz).

Generální konzul Ivan Počuch a předseda sdružení rozvojových organizací severního Ontaria, Ian Wood

 

David Müller, ekonomický diplomat, Generální konzulát ČR v Torontu