english  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Toronto na cestě ke globálnímu technologickému centru

Nejrychleji rostoucí severoamerická technologická konference, Collision, která se čerstvě přestěhovala do Toronta ze Spojených Států (New Orleans, Las Vegas), je jedním z příkladu cesty, jakou se největší kanadské město snaží jít - pevně se etablovat na globální technologické scéně jako významný hráč.
 

Collision Conference, které se v rámci společného projektu ekonomické diplomacie, podpořeného Ministerstvem zahraničních věcí, a projektu CzechDemo agentury CzechInvest, účastnilo sedm českých společností, nabídla to nejlepší, co nejen Kanada, ale i Severní Amerika nabízí pro startupovou komunitu, stejně jako pro velké technologické hráče.

České společnosti měly možnost nejen na konferenci vystavovat, ale také se zapojit do na míru připraveného programu, který zahrnoval prezentační a networkingové akce, zaměřené na marketing v Severní Americe, business development či podporu startupů v Kanadě, včetně možnosti získání startupových víz. Stejně tak se čeští zástupci účastnili akcí, které byly součástí konference, které se nakonec účastnilo více než 25 000 návštěvníků ze 125 zemí.

Není náhodou, že Collison Conference, kterou zahajoval kanadský premiér Justin Trudeau, se přestěhovala právě do Toronta. Zakladatel Collision, Paddy Cosgrave, konstatoval, že „Kanada a Toronto žily do jisté míry dlouho v technologickém stínu Ameriky…ale to se mění a velmi rychle. Město je plné energie, se svou otevřenou, kosmopolitní, globální atmosférou“.

Čeští účastníci Collision

Právě akce, jako je Collision Conference (která zůstane v Torontu ještě minimálně další dva roky), jsou nejlepší možností, jak se seznámit s příležitostmi, které Toronto nabízí, pro vstup na kanadský, ale i severoamerický trh. Především pro startupy, ale i pro další společnosti  zaměřené na ICT a technologie jde tak o jednu z nejlepších sektorových akcí, kterých je možné se v následujících letech v Kanadě zúčastnit.

Je třeba zmínit alespoň dvě výhody, které Toronto a jeho širší okolí nabízí technologickým společnostem a které rezonovaly celou konferencí. Zaprvé, jde o velmi vstřícná pravidla pro získání pracovního povolení, kterými Kanada získává výhodu především ve srovnání se Spojenými státy. Mezi ně patří především program startupových víz, umožňující startupům velmi jednoduché zajištění vstupu a pobytu v zemi, přičemž Generální konzulát ČR v Torontu může pomoci zajistit konzultace s kanadskými subjekty, jež mají od vlády oprávnění startupová víza doporučovat, například Toronto Business Development Center. Mezi další zajímavé monžosti patří tzv. Global Talent Stream (cílený na zahraniční talenty, jež jen v roce 2018 využilo 12 000 kvalifikovaných zaměstnanců, především z USA a Indie) a v neposlední řadě také existence dohody CETA, jež zjednodušuje přesun zaměstnanců či vstup tzv. business visitors pro české společnosti (české zastupitelské úřady mohou poskytnout bližší informace o příslušných podmínkách).

Zadruhé, jižní Ontario, jehož je Toronto centrem, je velkou zásobárnou univerzitních absolventů.  Univerzity z Kanady bývaly vždy zdrojem pro firmy ze Silicon Valley, přičemž trend se nyní obrací a naopak příznivá kanadská migrační politika láká talenty z celého světa. Společnostem v Kanadě je otevřený nejen kanadský trh, ale využívají i geografické blízkosti podstatné části Spojených států, stejně jako sítě dohod o volném obchodu.

Jedním z hlavních témat na Collision byla i umělá inteligence, obor, u kterého má Kanada ambice udržet si svou pozici jednoho z globálních lídrů. Za poslední roky byla do umělé inteligence v Kanadě investována více než miliarda dolarů od společností jako Microsoft, Google, Uber či Samsung. Nejde ale zdaleka o jediný technologický obor, který je v Ontariu na vzestupu – rostoucí pozornost přitahuje autonomní řízení, fintech, zdravotnictví či průmysl 4.0.

Výsledek dlouhodobých politik je pak jasný – za posledních pět let vytvořilo Toronto nejvíce pracovních míst spojených s technologiemi z celé Severní Ameriky (cca 100 000) , celý sektor zaměstnává více než 400 000 zaměstnanců ve více než 18 000 společnostech a tempo vytváření nových pozic je rychlejší než v San Franciscu a New Yorku dohromady, nejrychlejší v celé Severní Americe.  

Zájemci o bližší informace o tech-sektoru v Torontu mohou samozřejmě využít konzultace a podporu Generálního konzulátu ČR a agentury CzechInvest.

 

 

David Müller, ekonomický diplomat, Generální konzulát ČR v Torontu