english  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Torontský český ležák je nejlepším pivem ve městě

Nestává se každý den, aby ocenění pro nejlepší ležák v Torontu, největší město Kanady, vyhrálo pivo s velmi neanglickým názvem Světlý ležák. Toto pivo je výsledkem projektu ekonomické diplomacie, který podpořilo Ministerstvo zemědělství, zorganizovalo české velvyslanectví ve Washingtonu a generální konzulát v Torontu, a především umění sládka a  majitele pivovaru Godspeed Brewery, Luca Lafontaina, který našel krásu ve filosofii a tradici českého stylu vaření piva.

Now Magazine, časopis o životě v Torontu, vyhlásil nejlepší piva, pivovary a bary, přičemž pivo s českým původem a silnou českou stopou získalo ocenění pro nejlepší ležák.

Experti ocenili Světlý ležák, který vaří pivovar Godspeed Brewery, jako nejlepší ležák ve městě, přičemž samotný pivovar zároveň získal ocenění pro nejlepší pivovar v Ontariu a Torontu.

Hlavní roli přitom sehrál Luc Lafontaine, pro kterého znamená vaření dvanáctistupňového Světlého Ležáku několik věcí. Jak Luc říká, "vztah k české filosofii vaření piva byl ve mě byl dlouho ukryt, dokud jej neprobudila mise do České republiky na podzim 2018. Jsem tradicionalista, mám rád osvědčené a časem prověřené postupy, takže proto český styl. Oslovuje mne a fascinuje zároveň."

Misi amerických a kanadských pivovarů do České republiky zorganizoval zemědělský diplomat českého velvyslanectví ve Washingtonu Petr Ježek, společně s ekonomickým diplomtem Generálního konzulátu v Torontu Davidem Müllerem a ředitelem kanceláře CzechTrade v Calgary Jerry Jelínkem. Cílem bylo více přiblížit severoamerickým majitelům pivovarů a sládkům českou kulturu a styl vaření piva, české suroviny, chmel a slad, a představit české společnosti vyrábějící technologie pro pivovary. Český ležák roste za Atlantikem na popularitě a podobné akce přispívají jak k šíření české pivní kultury, tak ke zvyšování českého exportu v pivním odvětví.

Godspeed pro svůj Světlý ležák, jak zní originální název piva, samozřejmě používá výhradně chmel a slad z ČR a dodržuje výrobní postupy pro český ležák. Jak říká Luc, "S českou filosofií vaření piva se vnitřně ztotožňuji. Je založená na dokonalé jednoduchosti, která nedává žádný prostor pro chyby. Opravdu věřím, že dělat jednoduché věci skvěle je jedna z nejtěžších věcív životě .".  Uznání česko-kanadského Světlého ležáku z Toronta je jedním z navenek nejviditelnějších výsledků, mezi které se řadí již více než patnáct severoamerických pivovarů vařících česká piva za využití českých surovin a výrobních postupů.

 

Světlý ležák Godspeed Brewery

David Müller, ekonomický diplomat, Generální konzulát ČR v Torontu