english  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Veletrh The Buildings Show 2021: České firmy položily základní stavební kámen úspěchu na kanadském trhu

České firmy se úspěšně účastnily veletrhu The Buildings Show, který proběhl v prvních třech prosincových dnech v centru Toronta. Společnosti Sharry (digitální správa přístupu do kancelářských budov), mmcité (designový městský mobiliář), FN Nano (nanotechnologické nátěry s desinfekčními vlastnostmi) a Brens (retenční desky pro zelené střechy a management vody z přívalových dešťů) byly zastoupeny na společném stánku České republiky a využily příležitost k networkingu a rozvíjení aktivit na kanadském trhu. Projekt na podporu ekonomické diplomacie realizoval Generální konzulát ČR v Torontu ve spolupráci s agenturou CzechInvest a s financováním Ministerstva průmyslu a obchodu ČR.

The Buildings Show potvrdil, že je nejvýznamnějším stavebím veletrhem Severní Ameriky, když navzdory pokračující covidové situaci čítal přes 300 vystavovatelů a přes 10 tisíc zaregistrovaných návštěvníků. Akce dokázala i za přísných protipandemických opatření přinést aktuální informace o trendech v sektoru skrze sérii přednášek o digitalizaci stavebnictví, designu a udržitelnosti, i celkovém vývoji odvětví. Vedle klasických stavebních řešení a materiálů přinesly stánky vystavovatelů také inovativní řešení v oblastech jako automatizace budov, dobíjecí stanice pro elektromobily, zelené střechy, nebo rozšířená realita pro realitní trh. Prezentace České republiky jako inovativní země v tomto kontextu mnohé návštěvníky zaujala, navíc byla jedinou zahraniční zemí s jednotnou účastí na veletrhu.

Česká delegace na společném stánku The Buildings Show

Česká delegace na společném stánku The Buildings Show

Kanada je pro české firmy perspektivní mj. proto, že především konkrétně Toronto stává klíčovým centrem pro inovace v oblasti nemovitostí. S rostoucím technologickým ekosystémem, zahrnujícím přístup k talentům, kapitálu a zákazníkům, a prosperujícím realitním a stavebním sektorem vytváří vhodné podmínky například pro PropTech startupy, jako byla česká firma Sharry. 46 % startupů PropTech v Kanadě se nachází v Torontu, které je nejrychleji rostoucím městem v Severní Americe a stejně tak největším technologickým centrem s 24 tisíci technologickými společnostmi a 270 tisíci pracovníků. Lze konstatovat, že pandemie COVID-19 obecně zrychlila tempo zavádění nových technologií a PropTech společnostem se tak nabízí příležitost zjednodušit a digitalizovat stávající procesy, usnadnit práci na dálku a pomoci firmám s transformací kancelářských prostor. V Kanadě je rovněž silná poptávka po technologických řešeních, která by zajistila cenovou dostupnost, ekologickou udržitelnost a provozní efektivitu jak ve stávajících budovách, tak v nové výstavbě.

Řada návštěvníků ocenila kvalitní design židlí Helene od firmy mmcité vystavených na stánku

Řada návštěvníků ocenila kvalitní design židlí Helene od firmy mmcité vystavených na stánku

Silné postavení celého sektoru v místním hospodářství pak dokládá fakt, že stavebnictví zaměstnává v Kanadě přes 1,3 milionu pracovníků a na HDP se v přepočtu na celý rok podílí 7,2 % (údaje k září 2021). Ve třetím čtvrtletí 2021 zaznamenalo stavebnictví mezičtvrtletní pokles o 3,9 % po předchozích čtyřech čtvrtletích růstu. Největší podíl na poklesu měla výstavba rezidenčních budov, která klesla o 8,4 %, a to zejména kvůli poklesu stavebních úprav a modernizací domů a poklesu výstavby nových rodinných domů v tomto čtvrtletí. I přes tento pokles však zůstává činnost ve výstavbě rezidenčních budov na vyšší úrovni než před pandemií COVID-19 (Statistics Canada, 2021).

Statistika investic v kanadském stavebním sektoru (zdroj: Statistics Canada)

Statistika investic v kanadském stavebním sektoru (zdroj: Statistics Canada)

I nadále proto bude smysluplné podporovat snahy českých firem při vstupu na kanadský stavební trh, a to skrze případné prezentaci na dalších ročnících veletrhu The Buildings Show, nebo skrze individuální služby jednotné zahraniční sítě.

Eva Libs Bartoňová, ekonomická diplomatka GK Toronto, ve spolupráci s Karolínou Kosteleckou