english  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Zástupci českého leteckého sektoru navštívili Toronto

Členové podnikatelské a technologické mise z leteckého průmyslu, vedené náměstkem ministra průmyslu a obchodu Vladimírem Bärtlem, navštívili ve dnech 18. a 19. května 2017 Toronto, hlavní město provincie Ontario.

Dvoudenní program v Torontu, který je součástí širší letecké mise do Kanady, začal podnikatelským seminářem, který otevřel generální konzul Ivan Počuch a náměstek Vladimír Bärtl. V průběhu semináře se nejprve prezentoval český letecký sektor, který představil Josef Kašpar, prezident Asociace leteckých výrobců České republiky. Na něj navázalo seznámení s leteckým sektorem Ontaria, prezentované Philem Arthursem, manažerem pro letecký průmysl z Ontario Investment Office a prezidentskou ontarijského leteckého clusteru, Ontario Aerospace Council, Moirou Harvey. Pro Toronto je letecký sektor jedním z prioritních odvětví, které zároveň dynamicky roste a nabývá na významu. Odvětví je stejně tak prioritním sektorem v rámci mapy oborových příležitostí.  

Na seminář navázala B2B jednání, kterých proběhly téměř tři desítky. V rámci odpoledního programu pak delegace navštívila továrnu Mitsubishi Heavy Industry Aerospace Canada, jednoho z největších dodavatelů (tier-1) trupů a letadel, především pro Bombardier a Boeing. Samotnou společnost českým zástupcům představil generální ředitel společnosti, Mike McCarthy.

Druhý den programu v Torontu zahájila delegace návštěvou unikátního klimatického tunelu na University of Ontario, který má českou stopu jak v designu a konstrukci části zařízení, tak ve svém vedení – ředitelem je John Komar. Odpoledne pak delegace jednala se zástupci výzkumného sektoru – zástupce agentury CzechInvest Jiří Krechl, odpovědný za podporu výzkumu a vývoje, představil vedení leteckého hubu Downsview Aerospace Hub a Ryerson University český systém R&D. V závěru dne pak delegace navštívila výrobní prostory společnosti Bombardier, umístěné v severní části Toronta, kde byla provedena ředitelem výrobních operací továrny.

V průběhu dvoudenního programu v Torontu, stejně jako celé mise, se jasně ukázalo, že aerospace je jedním z odvětví, jemuž se v Kanadě přikládá velký význam a jež dynamicky roste. Zároveň kanadští partneři často konstatovali, že je možné najít mnoho synergií a podobností mezi českými a kanadskými subjekty, jak ve výzkumu a vývoji, tak ve výrobě. České subjekty jsou často úspěšné při dodávkách globálním hráčům v odvětví a Kanada tak nabízí perspektivní prostor pro další rozvoj vzájemných vztahů v leteckém sektoru.

 

 

David Müller, ekonomický diplomat, Generální konzulát České republiky v Torontu

Galerie


Letecká mise v Torontu