english  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: MZV
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Východní střední Evropa, 1993-2023: Úspěchy a neúspěchy

Kdy: 30.03.2023 13:00 - 15:00, Kde: Room 108N, North House, Munk School of Global Affairs and Public Policy 1 Devonshire Place Toronto, ON M5S 3K7 a online na ZOOM

Uznávaný historik a profesor historie a mezinárodních vztahů Bostonské univerzity, prof. Igor Lukeš, přijal pozvání GK Toronto a k příležitosti 30.výročí samostatné České republiky si připravil přednášku o minulosti a současnosti nejen ČR, ale i Ruska a východní Evropy.

Přednáška je zdarma, ale je nutná registrace jak pro přítomnost fyzickou, tak online.

Prof.Lukeš

Prof.Lukeš

Prof. Lukeš z Bostonské univerzity píše především o střední Evropě. Jeho publikace se zabývají meziválečným obdobím, studenou válkou a současným vývojem ve střední a východní Evropě a Rusku. Jeho odborné články byly publikovány v jedenácti zemích a v periodikách jako Journal of Contemporary History, Vierteljahrshefte für Zeitgeschichte, Diplomacy & Statecraft, Historie a vojenství, Studies in Intelligence a Slavic Review. Lukeš je držitelem ceny Central Intelligence Agency 2012 za mimořádný přínos literatuře o zpravodajských službách a ceny Stanleyho Z. Pecha za rok 2000 za článek o Rudolfu Slánském.

V roce 2018 byl hostujícím profesorem na Institut für die Wissenschaften vom Menschen ve Vídni. V roce 2017 byl čestným členem Phi Beta Kappa a v roce 2015 získal grant Erasmus Mundus a v roce 2014 grant Fulbright Specialist. V roce 2012 byl národním členem W. Glenna Campbella a Rity Ricardo-Campbellové a národním členem Bitton v Hoover Institution na Stanfordské univerzitě. V letech 2004-05 byl členem The Woodrow Wilson International Center for Scholars. Jeho práce získala podporu různých institucí, včetně Fulbright, Fulbright-Hays, IREX a National Endowment for the Humanities. V roce 1997, prof. Lukeš vyhrál prestižní ocenění Metcalf Award za vynikající pedagogickou činnost na Bostonské univerzitě.

Igor Lukeš je navíc honorárním generálním konzulem České republiky v Bostonu.

Akce se koná ve spolupráci Centra pro evropská, ruská a eurasijská studia, Katedrou slavistiky na University of Toronto a Generálním konzulátem České republiky v Torontu.