монгол  česky  english 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Česká účast v Khaan Quest 2015 je třetí největší

Slavnostním ceremoniálem dne 20. června 2015 ve výcvikovém prostoru „Pět kopců“ (Tavan Tolgoi či Five Hills) na území Mongolska za účasti kontingentu AČR bylo zahájeno mezinárodní cvičení Khaan Quest 2015.

Na mongolské straně zahajoval ministr obrany Ts. Tsolmon, nejvyšším představitelem zahraničních vojenských sil byl zástupce vrchního náčelníka námořních sil USA pro oblast Asie a Tichomoří. Celkově bylo uvedeno, že se do cvičení zapojí přes 1200 účastníků, na zahajovacím ceremoniálu bylo přítomno více než 900 vojenských přidělenců a příslušníků cvičících jednotek i mezinárodních organizací za mnoha zemí Asie, Evropy a USA.

Mezinárodní cvičení Khaan Quest, které se v Mongolsku koná po deváté, v roce 2015 již v areálu, který má status výcvikového střediska NATO, je jednou z největších vojenských událostí v regionu. Jeho obrovskou předností je zaměření na přípravu mírových operací – což umožňuje účast i jinak politicky a vojensky ne vždy spolupracujících zemí. V letošním roce se poprvé účastní i cvičící jednotka z ČLR, již tradiční je účast budoucích peacekeeperů Japonska, KR apod.

Česká republika je, po loňské historicky první účasti zástupců velení AČR, MO a školitelů, poprvé zastoupena též příslušníky cvičících jednotek. Jednotka o síle 49 vojáků, pod velením podplukovníka Ing. Pavla Hriníka, postavená na bázi 53. pluku průzkumu a elektronického boje, respektive 102. průzkumného praporu a příslušníků VeV-VA absolvuje cvičení se zaměřením na plnění úkolů při operacích pod hlavičkou Spojených národů. Část jednotky projde výcvikem v přežití v extrémních podmínkách mongolské přírody, kdy bude vyjma jednotky armády Spojených států a Mongolska jediným zahraničním zástupcem z více jak dvaceti dalších účastnících se států.

Během zahajovacího ceremoniálu zaznamenala velvyslankyně ČR v Mongolsku I. Grollová velmi pozitivní ohlas na to, že česká účast je letos po MNG a USA třetí největší. Nechyběly obdivné komentáře k výrazné průměrně vysoké výšce našich vojáků (neformálně se hned začalo mluvit o „českých bohatýrech“) – a také k přítomnosti dvou žen v naší vojenské jednotce.

Kromě praktického nácviku a vzájemné koordinace s budoucími „bratry ve zbrani“ bude v rámci programu zorganizován také Český den, na kterém se bude s našimi vojáky spolupodílet také české velvyslanectví a snad i několik českých firem, který pomůže vojákům dalších zúčastněných zemí představit Českou republiku z pohledu kultury, historie i výrobků naší ekonomiky.

Cvičení bude oficiálně ukončeno dne 1. července slavnostním aktem, na kterém je plánována účast vysokého představitele vedení AČR.

Galerie