монгол  česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: @AltanTaria
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Česká pekařská technologie slaví úspěch v Mongolsku

Mongolská firma Altan Taria zahájila v Ulánbátaru za účasti velvyslance České republiky Jiřího Brodského provoz pekárenské linky na výrobu pečiva s českou technologií.  

V pekárně, která de facto vyrostla na zelené louce v Ulánbátaru, se dnes pečou tři druhy chleba o váze 500-700 g, pod obchodními názvy Praga, Tugs a Šimt. Za hodinu pekárna upeče tunu chleba a za den je schopna během nepřetržitého provozu upéct až 23 tun. Celá výroba je plně automatizovaná a k provozu jí postačí pouze přítomnost tří operátorů. Jeden se stará o přípravu hnětačů, druhý odpovídá za správný chod systému tvarování, pečení, kynutí a chlazení. Třetí operátor obsluhuje baličku s řezačkou. Hlavní surovinu při výrobě chleba, tedy mouku si také melou sami v českém mlýně Prokop.

Celý projekt pekárny v sobě zahrnuje dodávku kompletní technologie plně automatizované linky na výrobu oválného žitno-pšeničného chleba. Na dodávkách zařízení se přitom většinově podílely české firmy. Kynárnu dodaly Liberecké strojírny, vzduchotechniku firma Agtek, Svam dodala systém chladících dopravníků a firma Haku vše opláštila a instalovala chladící systémy. Firmy Certuss a Aquina dodaly zařízení na výrobu páry a úpravu vody. Ústřední část technologického celku, pásovou pec o výkonu 680 kW, dodala společnost J4, která celý projekt zastřešila.

Velvyslanec Brodský při návštěvě pekárny Altan Taria

Velvyslanec Brodský při návštěvě pekárny Altan Taria

Projekt kromě hlavní linky na výrobu chleba zahrnoval dodávku části zařízení linky na výrobu housek a rohlíků, které jsou tak na mongolském trhu nabízeny poprvé. Financování projektu o celkové hodnotě 3 mil. EUR poskytla ČSOB za podpory státní pojišťovny českého exportu EGAP.

 

Zpracoval: Vardan Khachatryan, ekonomický diplomat Velvyslanectví České republiky v Mongolsku