монгол  česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Zoo Praha
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Návrat divokých koní 2019

Ve středu 19. června 2019 přistál na letišti v Bulgan sumu v provincii Chovd speciální letoun Armády České republiky se třemi klisnami koně Převalského.
 

Jedná se již o devátý transport realizovaný Zoo Praha, na který finančně přispívají všichni její návštěvníci. Díky spolupráci českých a mongolských expertů v oblasti ochrany ohrožených živočišných druhů se každoročně zvyšuje populace koní v přísně chráněné oblasti Velká Gobi B. I s letošním transportem tak bylo do Mongolska navráceno celkem 34 koní pocházejících z evropských zoologických zahrad.

Zoo Praha v letošním roce předá vedení rezervace Gobi B nový terénní automobil a několik motocyklů pro tamní rangery. S velkým zájmem českých občanů se před odletem letošního transportu setkala finanční sbírka „Pohlednice z Mongolska“. Každému, kdo do sbírky přispěl, pošlou členové týmu z Mongolska podepsanou pohlednici a výtěžek podpoří záchranu ohrožených druhů ve volné přírodě, mezi které v Mongolsku patří také medvěd Mazálaj, sajgy a divoký velbloud.

Galerie


9. transport koní Převalského