česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Festival SXSW a české stopy v Texasu

Od 11.–14.března uskutečnila Šárka Ponroy Vamberová, která má na velvyslanectví na starosti kulturní a krajanské záležitosti, služební cestu do Texasu.

V Austinu, hlavním městě Texasu, se každý rok v březnu už 30 let koná festival South by Southwest (SXSW). Původně začínal jako hudební festival, v roce 1994 se přidaly i filmy a interaktivní vystoupení zejména lidí z byznysu, IT a komunikací. Z počátečních 177 umělců na 15 podiích, festival v roce 2016 nabídl 2224 umělců na 103 místech a téměř 400 panelových diskusí a workshopů. Hlavními řečníky bývají hvězdy veřejného života, šoubyznysu, inovátoři, investoři i politici.

Delegace EU ve Washingtonu se rozhodla poprvé letos zúčastnit v termínu od  11.–13. 3. 2017 a nabídla členským státům účast na programu, ať už v některé panelové diskusi, formou DJ na večerní party či prezentací start-upů. Dvě české firmy byly z iniciativy ZÚ Washington vybrány (Viagoood a Viacom) a prezentovaly své služby po dva dny v domě EU v centru Austinu. Zástupkyně ZÚ Šárka Ponroy Vamberová s honorárním konzulem pro Texas Brianem Vanickem EU House navštívili a podpořili zástupce firem. Účastnili se i dalšího programu věnovanému propagaci evropského filmu. Navštívili samostatný Německý dům, ve kterém probíhala diskuse o žurnalistice v digitálním světě. Českou stopu v Austinu jistě zanechá letos úspěch Dity Přikrylové, spoluzakladatelky organizace Czechitas, jež se věnuje vzdělávání dívek a žen v oblasti IT. Mladá Češka obdržela spolu s dalšími devíti lidmi z USA, Švýcarska, UK a Keni cenu SXSW za komunitní služby.

13. 3. 2017 se Š.P.Vamberová s B.Vanickem setkali na University of Texas Austin s vedoucí katedry pro slovanská a eurasijská studia Juliou Mickenberg a jejími lektory. Dozvěděli se o možnostech studia v ČR i možném působení vyslaného lektora. Christian Hilchey představil projekt moderní výuky češtiny online, který bude zájemcům zdarma k dispozici https://realityczech.org/. Výuka češtiny má dlouhou tradici, na zdejší univerzitě se učí již přes sto let.

Další zastávkou v Texasu byly krajanské komunity v La Grange a Houstonu. Obě centra MZV podpořilo krajanskými granty. V La Grange funguje Texas Czech Heritage and Cultural Center http://www.czechtexas.org/, velmi aktivní a dobře organizovaná krajanská společnost, hrdá na tradici svých předků, jež připluli k texaským břehům kolem roku 1850 většinou z Moravy. Na pozemku jsou k prohlídce původní domy imigrantů a pila z konce 19. století, repliky obchodu, hospody, stájí, stodoly a valašské zvonice. V hlavní budově je knihovna a slavnostní prostory pro koncerty, přednášky či společenské události. V roce 2000 byl postaven amfiteátr. Letos v květnu v La Grange budou slavit 20. výročí založení kulturního centra. V okolí La Grange najdeme krásné české kostely, bohatě zdobené a o víkendech plné věřících. V místě Praha stojí už přes 150 let kostel Sv. Marie.

V Czech Centre Museum Houston http://www.czechcenter.org/ byly diskutovány otázky působení HK a slavnostní otevření kanceláře HK novým velvyslancem. Muzeum má k dispozici tři patra, v přízemí i malou kapli, kde se konají svatby. Vystaveny jsou zejména sady skla a porcelánu vyrobeného v ČSR a určeného k exportu, krojované panenky i kroje. Konají se tu koncerty, přednášky či výstavy. Manželé Rosenovi mají zájem o výstavy, které zajišťuje ZÚ Washington, zejména o Lidice, TGM či Komenského. Uvažují i o založení České školy.

Podrobná fotodokumentace je k dispozici na Facebooku úřadu.

Galerie


Texas