česky  english 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Bubnování pro Bubny s Madeleine Albrightovou na českém velvyslanectví ve Washingtonu

(Archivní článek, platnost skončena 15.10.2023.)

Velvyslanectví ČR ve Washingtonu uspořádalo 15. října 2015 v 18 hod speciální akci Bubnování pro Bubny. Čestným hostem byla bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová a členka čestného výboru projektu Památník ticha Bubny.
 

Velvyslanectví uspořádalo Bubnování pro Bubny (Drumming for Drums) na podporu stejnojmenné akce organizované o den později obecně prospěšnou společností Památník šoa Praha v prostoru bývalého nádraží Praha-Bubny jako připomínka 16. října 1941, kdy byl odtud vypraven první židovský transport. Záměrem velvyslanectví bylo prostřednictvím této akce podpořit výstavbu Památníku ticha Bubny, projekt Památníku šoa, o.p.s. a seznámit s ním seznámit americkou veřejnost.

Stejně jako v Praze, i ve Washingtonu lidé hromadně bubnovali proti tichu mlčící většiny, lhostejnosti a pasívnímu přihlížení v dobách ohrožení.

Madeleine Albrightová ve svém vystoupení připomněla, že to, co se stalo v Československu a dnes si připomínáme na opačné straně Atlantiku, je pro ni osobní záležitostí, v  koncentračních táborech 2. světové války zahynulo 26 členů její rodiny. 

Symbolickým úderem do bubnu zahájila skupinové bubnování, jež vedla Kristen Arantová se svým souborem Hands on Drums. Společné bubnování doplnila sólová vystoupení Katy Goneové, Kewku Oosua, Kena Quama a členů Belly Belly Rhythm Collective. Spolu s dvěma stovkami návštěvníků bubnovali vedle Madeleine Albrightové také český velvyslanec Petr Gandalovič, zástupce velvyslanectví Izraele Ilan Sztulman a představitel washingtonského Muzea holokaustu Anatol Steck či Gail Shiraziová z Kongresové knihovny.

Zvláštním příspěvkem Bubnování pro Bubny bylo vystoupení ženského afro-brazilského uskupení Batala Washington, které se specializuje na rytmy samby a reggae.

Závěrem Madeleine Albrightová natočila video pozdrav pro návštěvníky pražského Bubnování pro Bubny a podepsala bubenické paličky, které Velvyslanectví ČR věnuje Památníku ticha Bubny jako vzpomínku na Bubnování pro Bubny ve Washingtonu.

Videozáznamy z Washingtonu

Reportáž Českého rozhlasu

Česká televize - Spojené státy bubnují za Prahu

Galerie


drumming for drums