česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Velvyslanectví ČR ve Washingtonu
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Češi a Slováci v Centru Woodrowa Wilsona

4. října 2018 proběhla v Centru Woodrowa Wilsona slavnostní vernisáž historické výstavy: Češi a Slováci na své těžké cestě k míru a nezávislosti. Jde o společnou akci obou ambasád k oslavě a připomenutí 100. výročí vzniku Československa. Autory výstavy jsou Vojenský historický ústav v Praze a Historický ústav Slovenské akademie věd.

Před vernisáží se ještě uskutečnila debata dvou historiků. Ze Slovenska přijel Michal Kšiňan, jenž se věnoval postavě a odkazu M.R. Štefánika. Americký historik působící ve Filadelfii a autor ceněné knihy o československých legiích Sny velkého malého národa, Kevin McNamara, přijal pozvání české ambasády a pohovořil o zániku velkých říší. Vyzdvihl výborné vzájemné vztahy obou republik po rozpadu Československa i důležitost členství v NATO a EU.

Vernisáž zahájila prezidentka Woodrow Wilson Centra, bývalá kongresmanka, Jane Harman, český velvyslanec Hynek Kmoníček a zástupce slovenského velvyslance Jozef Polákovič.

O výstavu je velký zájem. Z Pittsburghu putovala do Kansas City a po Washingtonu DC by se měla přesunout do Iowy a Minnesoty. Výstava ve Washingtonu je veřejně přístupná do 18.12.2018.

Galerie


Vernisáž česko-slovenské výstavy k oslavě 100.výročí státnosti