česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Český večer NBA

V neděli 5. března 2017 se uskutečnil zápas týmů NBA Washington Wizards a Orlando Magic ve Verizon Center. Za Wizards hraje český basketbalista Tomáš Satoranský, zápas se proto uskutečnil jako český večer. Čeští fanoušci se po zápase mohli s Tomášem setkat a ČRo přinesl z českého večera reportáž.
 

České velvyslanectví se připojilo nemnoha ambasádám zemí, jejichž hráči hrají ve washingtonských klubech NHL či NBA a které spolupracují na tématických večerech (Heritage Nights), během nichž jsou představovány země původu hráčů. Tomáš Satoranský je teprve čtvrtým Čechem, který byl draftován do NBA (před ním Jan Veselý, Jiří Welsch a Jiří Zídek), za Wizards hraje od září 2016. Satoranskému přišla fandit i česká posila hokejového týmu NHL Washington Capitals, útočník Jakub Vrána.

Český večer se uskutečnil ve spolupráci s televizní stanicí Nova Sport 1, která také zápas živě přenášela v Česku. Kromě přenosu samotného spolupracovala se sítí sportbarů PUB, takže v celkem deseti z nich se v den zápasu uskutečnily tříhodinové prezentačně-soutěžně-zábavné akce pro fanoušky, které vyvrcholily sledováním velmi vyrovnaného souboje na washingtonské palubovce.

Velvyslanectví použilo pro nalákání fanoušků do hlediště aréty řadu videoklipů, např. videopozvánku Tomáše Satoranského v češtině a angličtině a členové týmu Wizards se podíleli na malé video lekci českého jazyka.

Během prime time byly na kostce promítnuty prezentační videoklipy o ČR a v prostorách Verizon Center se představily tři české firmy: restaurace Bistro Bohem z DC (bistrobohem.com), pekárna La Bohemia z Rockville a Bethesdy a výrobce texaské varianty koláčů Republic Kolache.

Pracovníci velvyslanectví a jejich rodinní příslušníci na svém stánku malovali zájemcům na obličej české vlajky a s velkým úspěchem se setkaly fanouškovské předměty, a to tzv. bam-bam tyče s potiskem vlajky ČR, které byly v hledišti dobrým poznávacím znamením vizuálním i zvukovým.

Po skončení napínavého zápasu se skvělým Tomášovým pětibodovým skóre Wizards v posledních sekundách těsně zvítězili nad Magic 115: 114, se čeští fanoušci měli možnost s Tomášem setkat a zpravodajka Českého rozhlasu v USA natočila s ním a koučem týmu Scottem Brooksem rozhovor.

Reportáž Českého rozhlasu

TV Nova Sport o T.Satoranském

TV Nova Sport o tom, jak se fandilo v Česku

 

Galerie


czech heritage night NBA 2017