česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Czech Embassy
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Český velvyslanec poprvé představil ve Washingtonu tvorbu Manolo Blahnika

V rámci oslav stoletého výročí vzniku republiky představuje české velvyslanectví v USA také osobnosti, které je možno nazvat „tajnými Čechy“. Tedy významná jména, která jsou v USA obecně známa, aniž by si je kdy kdo spojoval s českou identitou. Jedním z nich je i slavný španělsko-český návrhář Manolo Blahnik, který v minulém roce poprvé v životě vystavoval v Praze.

Ve spolupráci s ním byly na rezidenci českého velvyslance představeny ukázky jeho tvorby, mezi nimiž nechyběly ikonické ještěrčí střevíčky Lagarta, které Blahnik vytvořil jako poctu svým rozmarným začátkům a které se staly ceněným sběratelským předmětem. Součástí večera bylo promítání dokumentárního filmu režiséra Michaela Robertse Manolo: kluk jenž vymyslel boty pro ještěrky o životě a díle tohoto špičkového španělsko-českého umělce. Jídelnu rezidence, nápaditě přeměněnou v originální kinosál, zaplnili hosté do posledního místa a byli potěšeni nabídkou popcornu servírovaného v krabičkách, jež byly speciálně navrženy pro slavnostní premiéru tohoto filmu v Londýně v září 2017. Film také posléze inspiroval celou řadu konverzací na téma Blahnikova pozoruhodného životního příběhu a jeho přínosu současnému designu.

Velvyslanec Hynek Kmoníček ve svém úvodním slově připomněl designérův český původ. Přítomné hosty a zejména španělského velvyslance pobavil poznámkou, že Kanárské ostrovy sice mají ještěrky, ale na to, aby pro ně někdo vymyslel boty, musí být umělec napůl Čech. Poté slavnostně odhalil šedé saténové střevíčky zdobené čirými a smaragdovými kameny, které budou součástí Blahnikovy nadcházející podzimní kolekce 2018.

Mezi hosty nechyběli například představitelé Bílého domu, amerického Kongresu, diplomatického sboru, kurátoři National Gallery of Art a Phillips Collectiion, viceprezident Sotheby‘s DC, členové správní rady Národní opery, byznysmeni či zástupci kosmetického průmyslu. Během večera byly servírovány dosud neexistující české variace tapas, typického španělského jídla, speciálně připravené kuchařem českého velvyslanectví, stejně jako střevíčky z čokolády, vytvořené podle skutečných Blahnikových modelů.

Prezentaci španělsko-českého umělce Manolo Blahnika zorganizovala manželka českého velvyslance Indira, blízká designérova přítelkyně, s nímž na přípravě této výjimečné akce spolupracovala. Blahnikova tvorba byla ve Washingtonu prezentována vůbec poprvé.

Galerie


Manolo Blahnik's Design at the Czech Ambassador's Residence