česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Czech Embassy
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Čeští vědci a vědkyně představeni ve Washingtonu

V rámci Festivalu vzájemných inspirací 2018 byla 10. října 2017 na českém velvyslanectví zahájena výstava Čeští vědci a vědkyně a jejich vynálezy. Vznikla v Akademii věd ČR jako součást projektu Otevřená věda. S přednáškou vystoupil dr. Jakub Košťál z Univerzity George Washingtona.

České velvyslanectví představilo ve svých prostorách jednu z řady úspěšných popularizačních akcí Akademie věd ČR, výstavu Čeští vědci a jejich vynálezy, která je součástí projektu Otevřená věda.

Vědci a vědkyně a jejich přínosy vědě jsou prezentováni nezvyklou formou originálních karikatur, jejichž autorem je ilustrátor a režisér Přemek Ponáhlý. Osobité grafické zpracování přibližuje divákům všech generací významné historické a současné vědecké osobnosti a objevy s humorem a nadsázkou.

Výstava zároveň záslužně poukazuje zejména na doby, kdy vzdělání, kvalifikované profesní uplatnění a vědecká kariéra byly pro ženy něčím bezmála revolučním, a kdy se přesto našlo mnoho statečných průkopnic, které se nevzdaly a dokázaly se nesmazatelně zapsat do historie české vědy.

Na zahájení vystoupil Jakub Košťál, americký vědec českého původu, odborný asistent na George Washington University. Absolvoval Middlebury College v oboru chemie a arabština a je držitelem titulu PhD z Yale University v oboru počítačové a biofyzické chemie. Pracoval také jako ředitel programu tvorby bezpečnějších chemických látek v Centru yaleské univerzity pro zelenou chemii a inženýring, či jako hostující výzkumný pracovník v laboratoři počítačové biologie amerického Národního institutu zdraví. Hovořil zejména o svých osobních zkušenostech a pohledu na výzkum v USA, kde žije od svých 17 let, i o osobnostech, které jej inspirovaly.

Velvyslanectví zařadilo výstavu do programu svého letošního Festivalu vzájemných inspirací, který americké veřejnosti představuje Gregora Mendela a jeho přínos genetickému výzkumu. Mendel, objevitel zákonů dědičnosti, proto mezi českými vědci nechybí.

K zobrazeným osobnostem patří např. vynálezce polarografu a nositel Nobelovy ceny Jaroslav Heyrovský, objevitel antivirotika proti HIV Antonín Holý, objevitel krevních skupin Jan Janský, vynálezce stejnojmenné vodní turbíny Viktor Kaplan, vynálezce gelových kontaktních čoček Otto Wichterle, farmakoložka Helena Rašková, průkopnice rentgenografie Adéla Kochanovská, zakladatelka dětské endokrinologie Jiřina Čížková, či první ženská nositelka Nobelovy ceny v oboru lékařství biochemička Gerty Coriová.

Velvyslanectví děkuje Divizi vnějších vztahů Střediska společných činností Akademie věd ČR za poskytnutí této jedinečné prezentace české vědy a jejích osobností.

Galerie


Czech scientists and their inventions