česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Dan Bárta & Trio Roberta Balzara hráli ve Washingtonu pro 17 000 diváků

Nejlepší český jazzový zpěvák současnosti Dan Bárta se 9. června 2017 představil společně s Triem Roberta Balzara ve Sculpture Garden washingtonské Národní galerie. Bezmála tříhodinový open-air koncert v centru Washingtonu zajistilo  Velvyslanectví ČR ve Washingtonu a uvedl velvyslanec Hynek Kmoníček. Areál během koncertu navštívilo kolem 17 tisíc diváků.
 

Vystoupení bylo součástí již 17. ročníku projektu National Gallery of Art nazvaného Jazz in the Garden. Čeští hudebníci byli prvními zahraničními vystupujícími v letní sérii organizované hudebním oddělením washingtonské Národní galerie, která se ve Sculpture Garden koná vždy v pátek v období od května do srpna. V projektu, představujícím širokou paletu stylů od salsy přes blues fusion, až po afrofunk a další, se dosud prezentovali pouze hudebníci z Washingtonu a blízkého okolí.

Koncert zahájil velvyslanec Hynek Kmoníček zcela v duchu tropického pátečního podvečera, když představil nejen české jazzmany, ale i Česko jako zemi, která leží na západ od Vídně, reflektuje tak frekventované americké klišé. Návštěvníci zabrali každé volné místo na trávnících, pod stromy i na lavičkách kolem centrální kruhové fontány parku, v němž je stálá expozice venkovních soch ze sbírek National Gallery of Art. Počtem diváků byl tento koncert dosud největší prezentační akcí české kultury v hlavním městě USA.

Dan Bárta a Trio Roberta Balzara hráli ve složení: Robert Balzar, kontrabas; Jiří Levíček, klávesy a Kamil Slezák, bicí. Publikum zaplnilo park již před začátkem koncertu, který se skládal ze čtyř setů a trval celkem 3,5 hodiny. V krátkých přestávkách odpovídali hudebníci na řadu dotazů českých i amerických návštěvníků a fotografovali se s nimi. Podle ohlasů na místě bylo lze soudit, že pro Čechy slavný, pro Američany dosud neznámý Dan Bárta ve Washingtonu rozhodně prezentoval současnou českou jazz-funk-popovou hudbu se značným úspěchem a na vysoké úrovni.

Dan Bárta je zpěvák a autor, jehož originální a řemeslně vysoce kvalitní tvorbu respektují hudebníci, publikum i kritika. Dosud s různými uskupeními vydal 8 sólových alb a podílel se na více než dalších 41. Začínal s rockovou skupinou Alice, pro širokou veřejnost se proslavil rolí Jidáše v první české verzi slavného muzikálu Jesus Christ Superstar a i další Evitě, zahrál si roli vodníka ve filmovém zpracování Erbenovy Kytice režiséra Jaroslava Brabce, vystupoval či vystupuje s uskupeními Sexy Dancers, Monkey Business, J.A.R., Illustratosphere a Triem Roberta Balzara. Opakovaně zpíval se slavným americkým vokalistou Bobbym McFerrinem. Je držitelem 10 výročních hudebních ocenění Anděl v kategorii rock, pop, funky a jazz a v roce 2016 získal zvláštní cenu Akademie populární hudby jako zpěvák čtvrtstoletí.

Robert Balzar je kontrabasista evropského formátu, aranžér, vyhledávaný studiový i koncertní hráč, který mnohokrát reprezentoval Česko na evropských i světových pódiích v rámci mezinárodních hudebních projektů. Spolupracoval s mnoha významnými hudebníky, nejintenzívněji s americkým kytaristou Johnem Abercrombiem, s nímž natočil album Tales, a s italským klarinetistou Gabrielem Mirabassim, se kterým absolvoval české a evropské turné. S Carlosem Franzettim natočil album Film Noir. Vystupoval např. s Joem Newmanem, Wyntonem Marsalisem, Bennym Baileym, Tony Scottem a řadou dalších světových hudebníků. S různými uskupeními natočil více než 50 alb, vedle svého tria např. se zpěváky Hanou Hegerovou, Martou Kubišovou, Yvonne Sanchez aj., skupinami J.A.R., Illustratosphere, Rudolf Dašek&Karel Růžička Trio, Velebandem, NajPonk Trio, Spring Rolls Quartet, Julian Nicholas Quartet, Darkk Bros. a mnoha dalšími.  

Jiří Levíček, klavírista, skladatel a aranžér, absolvoval JAMU a Texas Southern University. Dva roky studoval u Stefana Karlssona a hrál ve známém One O´Clock Big Bandu, jehož nahrávky byly několikrát nominovány na cenu Grammy. S tímto orchestrem hrál na mnoha festivalech v USA i v Evropě (Kennedy Center Washington, DC, Richardson Jazz Festival, Umbria Jazz Fest, North Sea Jazz Festival, Jazz a Vienne, Montreux Jazz Festival, Denton Art Jazz Festival).  V roce 2008 vydal desku Returns – s Danielem Foosem a Rossem Pedersonem. V roce 2009 vyhrál 1. cenu v prestižní jazzové soutěži Phillips International Jazz Competition, a v roce 2010 získal 3. cenu na Jacksonville Jazz Piano Competition na Floridě. Pracuje též jako pedagog v jazzovém oddělení Konzervatoře a Vyšší odborné školy Jaroslava Ježka v Praze.

Kamil Slezák vystudoval obor bicí nástroje na Janáčkově konzervatoři v Ostravě a od roku 1999 získal stálé angažmá v symfonickém orchestru Moravská filharmonie Olomouc. Pod vedením prof. Fritze Ozmece absolvoval pětileté studium oboru jazz a pop na Universität für Musik und Darstellende Kunst ve Vídni. V roce 2001 se stal členem Big Bandu Gustava Broma. Jeho hráčské aktivity se postupně rozšířily na působení v mnoha dalších hudebních žánrech jako bluegrass, folk, americký styl country apod. Kromě Tria Roberta Balzara je od roku 2016 členem Invisible World Quartet, který kombinuje prvky jazzu, komorní hudby a středomořské a východoevropské hudby. Od roku 2007 působí také jako pedagog na JAMU v Brně.

Dan Bárta a Trio Roberta Balzara hrají tzv. smooth jazz a jsou nejlepším současným uskupením na české hudební scéně. Společně vystupují od roku 1999. Jeho jednotliví členové i trio společně jsou držiteli řady českých výročních ocenění Akademie populární hudby. Trio samotné vzniklo v roce 1996 a nahrálo šest alb: Travelling, 1998 – album roku (Český Rozhlas – Jazztest), Alone, 2000 – album roku + kapela roku (Cenění K. Velebného), Overnight, 2005 - nominace na cenu Akademie české populární hudby, Tales, 2008 – featuring John Abercrombie, Theyories, 2010 – featuring Dan Bárta, Discover Who we Are, 2013, Vuja-dé, 2014.

Galerie


Dan Bárta & Trio Roberta Balzara