česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Velvyslanectví ČR ve Washingtonu
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Den otevřených dveří ambasád EU ve Washingtonu

V sobotu 11. května 2019 Velvyslanectví ČR ve Washingtonu otevřelo své brány na šest hodin, během nichž přivítalo 3 000 návštěvníků. Letošním tématem bylo 30. výročí Sametové revoluce.

I přes nevyzpytatelné počasí, zvědaví hosté přicházeli celý den, aby se dozvěděli, co se před 30 lety v tehdejším Československu dělo, jak došlo k pádu komunismu a znovunastolení demokracie. Velvyslanec Hynek Kmoníček po projevu o událostech Listopadu ´89 zazvonil klíči, jež se staly známým symbolem konce totality, a přivázal je trikolorou na ambasádní plot. Ostatní návštěvníci se přidali, aby uctili památku těch, kteří za svobodu a demokracii bojovali.

Sváteční náladu dotvářela celý den hudba, jelikož undergroundové kapely ovlivňovaly disidenty během revoluce. Originální kapela Vladivojna La Chia & 4Trio zahrála své populární písně na terase ambasády. Během přestávek se konala představení dětí z Amerického Sokola Washington v tradičních krojích a žáků Slovanského Amerického Sokola, kteří si připravili písně spojené s revolucí.

Uvnitř ambasády se návštěvníci měli možnost seznámit s pracovníky úseku veřejné diplomacie, kteří jim představili podzimní program Festivalu vzájemných inspirací letos zaměřený na Martu Kubišovou. Své místo mělo virtuální muzeum Gulag Online, sdružení American Friends of the Czech Republic a CzechTourism. Ekonomický úsek představil inovativní české filmy Snowfeet (mini lyže) a XTND (elektrický longboard).

Jako důkaz silné česko-americké spolupráce mohli návštěvníci letos už podesáté sledovat ukázku policejních psů narozených v Česku a sloužící v jednotce K 9 Městské policie v marylandském městě Rockville.

Zájemci si mohli pochutnat na grilovaných klobásách a českém pivu. La Bohemia Bakery napekla české koláče a další dobroty.  Děti využily skákacího hradu, nechaly si na obličej namalovat české vlajky, vyráběly si připínací placky a fotily se ve fotostánku.

Náš den otevřených dveří je součástí tzv. EU Open House, každoroční akce, kdy Delegace Evropské unie a ambasády všech členských států EU se otevírají veřejnosti a nabízejí místním zažít evropskou kulturu a zvyky.  

přílohy

EU Open House 2019