česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Den otevřených dveří na českém velvyslanectví ve Washingtonu

České velvyslanectví, stejně jako úřady všech členských států EU ve Washingtonu, otevřel i v roce 2017 své dveře cca 2.200 návštěvníků v sobotu 13. května 2017. V rámci již jedenáctého ročníku projektu EU Open House, největší veřejné akce v roce, se představily firmy, univerzity i česká škola na téma Morava a Gregor Johann Mendel, který je zároveň osobností letošní podzimního festivalu MIF 2017. Jako každý rok, i letos se na průběhu akce podíleli pracovníci velvyslanectví s rodinnými příslušníky, zástupci agentury CzechTourism a úřad přidělence obrany. Letošní ročník EU Open House prezentoval ČR jako zemi nejmodernějších světových technologií.
 

Den otevřených dveří využívá velvyslanectví ke koncepční prezentaci různých tváří Česka a právě to se ukazuje jako přitažlivé pro vracející se návštěvníky. Ve světle nadcházejícího podzimního projektu ZÚ Mutual Inspirations Festival 2017 – Gregor Mendel soustředila ambasáda svůj program na témata, spojená právě s otcem moderní genetiky a regiony Moravy, kde žil a pracoval na svém výzkumu. Mendel je součástí výuky amerických základních škol, je tedy velmi dobře známým jménem a je také např. uveden v několika sekcích webových stránek US National Institutes of Health, podobně jako jeho pokusy s hrachem, které zde zná snad opravdu každé dítě.

Pracovníci úseku veřejné diplomacie proto opět letos využili této akce ke slavnostnímu spuštění internetových stránek a představení Gregora Mendela na svém stánku.

Spolu s Mendelem velvyslanectví představilo regiony Moravy s jejich bohatými tradicemi a kulturním dědictvím, turistickými příležitostmi, ale i současnou vědeckou základnou na předních univerzitních pracovištích – Mendelově univerzitě v Brně a Palackého univerzitě v Olomouci. Mendelova univerzita navíc pro účely Open House dopravila do Washingtonu cca 30 kg vloček z barevné pšenice.

Prezentace univerzit (za účasti obou rektorů) alternovaly s programem českých nanotechnologických firem, kde předseda Asociace nanotechnologického průmyslu Jiří Kůs představoval přítomné české firmy, resp. jejich úspěchy (antialergenové ložní prádlo, nátěrové hmoty na vnější fasády, úsporná světla, baterie aj.).

Vína z produkce jihomoravských exportérů mohli návštěvníci ochutnat i zakoupit i letos u amerického distributora Czech Wine Imports. Zástupci rodinné firmy Vinařství Zapletal přijeli z Velkých Bílovic, aby představili svá kvalitní vína.

Moravské regiony s řadou hradů a zámků, historická centra měst, sakrální památky a různorodou krajinu přiblížila výstava fotografií ze zdrojů fotobanky CzechTourism. Zástupkyně pobočky CzechTourism se i v tomto roce ujala turistické prezentace Česka.

Washingtonský salon Green & Blue, jež vlastní dvě české návrhářky, rozšířil prezentaci moravských památek o ty, jež nabízejí své služby pro svatebčany a představil svoji kolekci svatebních šatů v několika kolech módní přehlídky.

Lidové písničky zazněly v podání Českého a slovenského kulturního centra v New Yorku, resp. 24 dětí z české školy, oblečených v lidových krojích a vedených ředitelkou Blankou Sylvester.

Taktéž z New Yorku přijela skupina mladých amerických hudebníků se středoevropskými kořeny The Polka Brothers, která hraje nejen polky v moderním hávu, ale také cover-verze známých popových skladeb v rytmu polky.

České koláčky, chleba a výběr pečiva nabízela návštěvníkům pekárna La Bohemia z Rockville, texaskou variantu koláčů, kolaches, poprvé představil potomek českých imigrantů Chris Svetlik, majitel firmy Republic Kolache. Bistro Bohem nabízelo segedínský guláš a kávu Meinl a širokou škálu čokoládových výrobků a oplatek přivezli z New Yorku čeští majitelé firmy Slovak-Czech Varieties.

Kromě již tradičního, návštěvníky velmi oblíbeného tématického razítka (letos v podobě hráškového lusku), jehož otisk obdrželi zájemci do tzv. DC Passport, případně na ruku, namalovaly děti pracovníků velvyslanectví velké množství českých vlajek na obličeje a ruce malých i velkých návštěvníků.

Pracovníci útvaru přidělence obrany představili česko-americké vztahy v oblasti obrany a armádní spolupráce, nabízeli různé dárkové a naučné předměty pro děti a jako každoročně měla svůj stůl i nezisková organizace American Friends of the Czech Republic.

V dětském koutku se děti s rodiči mohli ještě seznámit s výukovou aplikací Lifelique, české firmy Corinth, resp. s jejími interaktivními 3D modely z oblasti biologie, fyziky, astronomie atd.

Ukázka výcviku německých ovčáků z Česka je každoročně jednou z nejoblíbenějších atrakcí. I letos na velvyslanectví dorazil tým z jednotky City Police K-9 z nedalekého Rockville, tentokrát se třemi psy.

Součástí prohlídkového okruhu byla již tradičně i rezidence velvyslance. Nedávno nastoupivší velvyslanec Hynek Kmoníček spolu s manželkou představili zájemcům prostory domu i své sbírky.

Galerie


EU Open House 2017