česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Czech Embassy
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Den otevřených dveří přilákal na české velvyslanectví téměř 4.000 návštěvníků

Velvyslanectví ČR ve Washingtonu se 12. května 2018 otevřelo veřejnosti v rámci již 12. ročníku Dne otevřených dveří (EU Open House), projektu Delegace EU a každoroční největší akce pro veřejnost. Areál české ambasády včetně rezidence velvyslance navštívily v letošním roce oslav 100. výročí vzniku republiky bezmála 4.000 lidí.

 

Jako každý rok, i letos se na zdárném průběhu akce podíleli pracovníci všech úseků velvyslanectví, jejich rodinní příslušníci, útvar přidělence obrany, newyorská kancelář agentury Czech Tourism a partnerské firmy. Den otevřených dveří koncipuje ambasáda jako prezentaci mnoha aspektů České republiky s tím, že ji sjednocuje buď vybraná osobnost, nebo téma. Ty se pak také každoročně odrážejí v programové náplni Festivalu vzájemných inspirací (Mutual Inspirations Festlival), vlastním projektu velvyslanectví, jenž vždy následuje na podzim téhož roku.

V letošním roce se stalo hlavním tématem 100. výročí vzniku republiky. České zastoupení využilo široké škály možností, jak návštěvníkům připomenout nejen českou historii a tradice, ale také současnost a pohled do budoucnosti.

Po vstupu do areálu návštěvníci obdrželi historický přehled událostí v česko-amerických vztazích během uplynulých 100 let, včetně významných osobností, které přispěly k prohloubení vztahů ČR/Československa a USA. Součástí informačních materiálů byl také podrobný harmonogram šestihodinového programu, který velvyslanectví pro návštěvníky připravilo.

Pětičlenné uskupení Domažlická dudácká muzika hrálo v zahraničí často neprezentovanou lidovou hudbu z Chodska. Posluchače zaujaly zejména chodské dudy, které se značně liší od známějších skotských. Spolehlivým tahákem byly specifické nástroje s nepřeložitelnými názvy fanfrnoch a vozembouch, které si návštěvníci měli možnost také vyzkoušet.

Skupina třiceti českých dětí z Amerického Sokola Washington, oděná v tradiční kroje, zazpívala moravské lidové písničky a předvedla několik typických tanců, v nichž nechyběly ani tradiční valašky.

K oblíbeným lákadlům českého zastoupení patří pivo Prazdroj a česká kuchyně. Letos byly v nabídce grilované klobásy se zelným salátem, jejichž přílohou byl český chléb z pekárny La Bohemia a jako dezert ledová káva s domácím štrůdlem z Bistra Bohem. Majitelka pekárny La Bohemia Bakery ve svém stánku nabízela české i moravské koláčky, pečivo i český chléb. Atmosféru připomínající Staroměstské náměstí doplnila nabídka na místě vyráběných trdelníků.

Ochutnávku jihomoravských vín obstaral dlouholetý partner velvyslanectví, americký distributor vín z Čech a Moravy, Czech Wine Imports.  

Jako každý rok, i letos se na českém velvyslanectví představily nejnovější trendy, a to v oblasti městského mobiliáře a zemědělské techniky. Zdaleka viditelný byl červený traktor spolu se stánkem firmy Zetor. V kabině traktoru se celý den nadšeně střídaly zejména dětští návštěvníci. Mnoha českým generacím známý výrobce, který je na této straně Atlantiku aktivní od roku 1970 a má zastoupení po celých USA, představil jeden z nejnovějších vysoce odolných modelů.

Mmcité je česká firma, jejíž pobočka sídlí v Charlotte v Severní Karolíně a specializuje se na vývoj a produkci městského mobiliáře. Před budovou velvyslanectví mohli návštěvníci obdivovat jednu z jejích ultramoderních chytrých městských laviček, vybavených wifi hotspotem a USB nabíječkou a využívajících integrované technologie, jakými jsou například solární panely.

Jedním z již tradičních lákadel českého Dne otevřených dveří je již řadu let ukázka výcviku policejních německých ovčáků, kteří pocházejí z ČR a jsou zde také vycvičeni. Policisté z jednotky K-9, Rockville City Police s jejich českými svěřenci jsou pozoruhodným důkazem spolupráce ČR a USA v boji se zločinem.

Ambasáda nezapomněla ani na program pro nejmenší. Přebytek energie si mohli děti všech věkových kategoríí vybít ve skákacím hradu a bezmála všechny odcházely s vlajkou ČR namalovanou na tvářích v tzv. facepainting corner. Řada návštěvníků využila této příležitosti a udělala si zde selfie s s pracovnicemi velvyslanectví, jež nepodcenily přípravu a pro tuto příležitost měly na nehtech nalakované vlajky ČR.

V hlavním sále úřadu měli návštěvníci možnost zhlédnout výstavu fotografií, které jsou výsledkem letošního speciálního projektu ambasády nazvaného Czech-American? Zoom-In! V rámci oslav centennia oslovil úsek veřejné diplomacie Čechy a české komunity napříč Spojenými státy se soutěží o nejlepší fotografie na téma, co pro ně znamená být Čechoameričany. Vítězných 20 snímků, zarámovaných a doplněných o krátké příběhy, je také k vidění na webu a sociálních sítích úřadu. Jsou pozoruhodným důkazem hrdosti jejich autorů na české dědictví, jazyk, kulturu, divadlo, vzdělání, kuchyni, zvyky i život obecně.

Prezentaci ozbrojených složek ČR zajistil úsek vojenského přidělence, ČR jako turistickou destinaci představila Radka Křížková z newyorského zastoupení agentury Czech Tourism a nezisková organizace American Friends of the Czech Republic vyslala i letos své zástupce, kteří s návštěvníky hovořili o dlouholetých vazbách mezi ČR a USA.

Letošní 100. výročí vzniku republiky a probíhající i připravované aktivity velvyslanectví představily pracovnice úseku veřejné diplomacie, které zároveň upozornily na speciálně vytvořené stránky www.czechindependence.org. Byly spuštěny počátkem tohoto roku a přinášejí přehled aktivit pořádaných velvyslanectvím ve Washingtonu, ostatními oficiálními zastoupeními ČR v USA, ale také spolky, komunitami a dalšími krajanskými institucemi.

Pro veřejnost se otevřela i rezidence velvyslance Hynka Kmoníčka, který zde společně s manželkou návštěvníky osobně provázel a zodpovídal řadu dotazů na téma rezidence a její historie, české zahraniční politiky, České republiky i letošního významného výročí.

Reportáž České televize

Galerie


EU Open House 2018