česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Velvyslanectví ČR ve Washingtonu
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Duo Třasák Nedoma si podmanilo washingtonské publikum

V pondělí 6. srpna 2018 se na Milleniu Stage prestižního Kennedyho centra představili dva výjimeční čeští hudebníci: houslista Jakub Třasák a klavírista Jiří Nedoma.
 

Na úvod koncertu kulturní atašé Š.P.Vamberová zaplněnému hledišti připomněla, že letos si ČR připomíná 100 let nezávislosti a díky partnerství s Kennedy Center ambasáda ČR bude každý měsíc na zdejším podiu představovat mladé české talentované umělce.

Koncert zahájila bývalá dětská hvězda televizních šou písní Michaela Jacksona Why a Stevieho Wondera Sir Duke. Na elektrické housle Třasák zahrál Viva la Vida od Coldplay. Z českého repertoáru nadšenému publiku představili dvě skladby od Jaroslava Ježka. Sólem pro klavír Bugatti step se blýsknul Jiří Nedoma. Ještě následovaly hity od Beatles, čardáš či bluegrassová Orange Blossom Special. Po svižném i vtipně komentovaném koncertu přišel zasloužený potlesk vestoje. Na to duo zaraegovalo přídavkem Hallelujah od Leonarda Cohena.

Po koncertu se řada diváků přišla s umělci vyfotit a popovídat si. Muzikanti po více jak 10 letech života a účinkování v USA ví přesně, co má americké publikum rádo. Duo si posluchače získalo upravenými verzemi známých melodií. Navíc charismatický Třasák udržuje výborný kontakt s publikem. Na pondělní koncert dorazilo na 300 zájemců, přenos na facebooku již má přes pět tisíc zhlédnutí.

Oba pánové vystudovali konzervatoř Jaroslava Ježka v Praze a následně prestižní Berklee College of Music. V Bostonu, kam přišli v roce 2007, se usadili a úspěšně budují své hudební kariéry nejen na americkém kontinentu.

Celý koncert je možné zhlédnout na webových stránkách nebo na Facebooku a Youtube kanálu Kennedyho centra.

Jakub Třasák chystá na 21.10.2018 velký koncert v Bostonu k oslavě 100. výročí Československa a svého 10. výročí koncertování v USA.