česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Velvyslanectví ČR ve Washingtonu
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Dupont Underground centrem oslav 17. listopadu

Symbolicky v předvečer 17. listopadu Velvyslanectví ČR ve Washingtonu připravilo ve spolupráci s Dupont Underground komponovaný kulturní večer k 30. výročí sametové revoluce s názvem Velvet Play and Party. Bývalé depo tramvají, které už neslouží původnímu účelu, leží pod kruhovým objezdem a je lákavým alternativním uměleckým prostorem.

Návštěvníci si mohli po celém prostoru prohlédnout výstavu  fotografií World Press Photo a zhlédnout čerstvý dokument týdeníku Reflex s názvem Moje svoboda. Aliance pro nové hudební divadlo nabídlo představení Vaněk Unleashed inspirované životem Václava Havla. Kulturní atašé Šárka Ponroy Vamberová hercům i režisérce poděkovala za šíření odkazu Václava Havla a divákům zdůraznila podobnost uzavřeného podzemního prostoru s Československem před 30 lety (odchod umožněn jen se souhlasem organizátorů, kteří otevřou jediné dveře, omezené zásoby jídla a pití a absence základních potřeb jako jsou toalety). Závěr večera patřil Robertu Horváthovi alias DJ Alyaz, který si připravil české i americké hity z dob před 30 lety i ze současnosti. Návštěvníci se fotografovali u pár týdnů starého graffiti od Jana Kalába.

Uznávaného českého street artistu velvyslanectví pozvalo, aby jako první cizinec přispěl svým uměním do prostoru Dupont Underground v samém srdci hlavního města USA. Stěny byly doposud pokryty graffiti jen od místních umělců. K významnému výročí zvolil Kaláb jen číselný motiv 17.11.1989 a barevnou kombinaci zvolil na základě barev české vlajky. K slavnostnímu "odhalení" došlo 24. října 2019 za přítomnosti předsedy Senátu PČR Jaroslava Kubery, který zeď také trochu posprejoval a podepsal. Česká televize o graffiti natočila reportáž pro Události v kultuře s datem 23. října 2019.

 

Galerie


Dupont Underground 16.11.2019