česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

EU Open House

V sobotu 14. května 2016 se Velvyslanectví ČR zúčastnilo Dne otevřených dveří EU (EU Open House), během něhož se americké veřejnosti zpřístupní sídla ZÚ ČZ EU a který je považován za největší unijní prezentační akci ve Washingtonu. Letos se uskutečnil již podesáté a na velvyslanectví přišly 3.300 návštěvníků.
 

Den otevřených dveří využívá velyslanectví ke koncepční prezentaci ČR. Areál sídla velvyslanectví a rezidence velvyslance umožňuje nejrůznější venkovní aktivity, především pak pro děti.

Velvyslanectví soustředilo svůj letošní program na sport, český olympismus a českou účast na LOH v Riu a spolupracovalo s několika českými firmami, které vyrábějí sportovní náčiní: Uher company (fotbalové mantinely), Gala (míče), Artis (rakety a pálky), Kostka (koloběžky), Gufex (hokejové puky), a DAP (psychologická metoda pro sportovce SportMind). Většina z nich vyslala na prezentaci na českém velvyslanectví ve Washingtonu své zástupce.

Na základě spolupráce s Českým olympijským výborem se pracovníci velvyslanectví mohli představit jako jeden tým i vizuálně díky jednotným olympijským tričkům. Byla zde přítomna bruselská zástupkyně ČOV Jana Janotová, která v průběhu akce představila dějiny českého olympismu, speciální projekty ČOV, české olympioniky z několika posledních OH i současné vrcholové sportovce a Český olympijský dům v Riu. Stejné téma představila také výstava, vzniklá ve spolupráci velvyslanectví a ČOV.

Zejména dětští návštěvníci si nadšeně nechávali na obličej namalovat jeden ze symbolů letošní české prezentace, a to českou vlajku, lvíčka, olympijské kruhy či tenisovou raketu s míčkem a velmi oblíbené bylo i „tetování“, resp. obtisk české vlajky.

Malí fotbalisté si mohli vyzkoušet slalom s fotbalovým míčem, vstřelit penaltu do branky na improvizovaném fotbalovém hřišti (pro něž dodala mantinely česká firma Uher) a vyhrát některou z lákavých sportovních cen, např. míčů od firmy Gala. U fotbalového hřiště si zřídil stánek washingtonský fotbalový klub DC United, který zastupoval trenér James Shields a útočník Andre Akpan. Po skončení akce česká firma věnovala své mantinely klubu DC United klubové akademii pro trénink nejmladších fotbalových nadějí.

Jednou z nejoblíbenějších atrakcí na českém velvyslanectví je každoročně ukázka výcviku německých ovčáků, kteří pocházejí z Česka, s týmem policejního oddělení K-9 z nedalekého Rockville.

Ředitel newyorské pobočky CzechTourism Jiří Dužár prezentoval ČR, Prahu i jednotlivé regiony jako turistickou destinaci. Součástí stánku CzechTourism bylo speciální pozadí s velkoformátovým snímkem Českého Krumlova, před nímž návštěvníky portrétovala fotografka. Zájemci se mohli se svými fotografiemi zúčastnit soutěže o ceny české výroby.

Děti z oddílu American Sokol Washington předvedly ukázku svého sportovního umění na prostranství před budovou velvyslanectví.

Na okruhu u rezidence velvyslance si velké množství návštěvníků vyzkoušelo české koloběžky různých velikostí pro děti i dospělé od firmy Kostka. Zkušební koloběžková jízda patřila k nejvyhledávanějším aktivitám návštěvníků všech věkových kategoríí.

Jeden z nejvýznamnějších krajanských spolků v USA, American Friends of the Czech Republic, měl na dnu otevřených dveří své zástupce již tradičně, jako každý rok.

I letos se představila česká restaurace Bistro Bohem, která nabízela tradiční jablečný štrůdl, ledovou kávu a ledový čaj. Návštěvníci měli možnost ochutnat gulášovou polévku a česká piva Pilsner Urquell a Czechvar.

Hudební doprovod zajistila skupina Czech and Then Some z Texasu.  Česká lidová hudba přitahovala celý den pozornost návštěvníků, kteří na prostranství před ZÚ nadšeně tančili. 

České velvyslanectví každoročně využívá dne otevřených dveří také ke slavnostnímu uvedení internetových stránek a představení osobnosti svého speciálního podzimního projektu - Festivalu vzájemných inspirací (Mutual Inspirations Festlival/MIF). Letošní osobností je nejúspěšnější tenistka světa, propagátorka zdravé výživy a aktivního sportování, podporovatelka znevýhodněných dětí, lidskoprávní aktivistka a spolukomentátorka největších světových tenisových turnajů Martina Navrátilová.

Velvyslanectví využilo své vynikající spolupráce s firmou Artis a požádalo o zhotovení nadrozměrné tenisové rakety, která by sloužila jako symbol nadcházejícího MIF. Raketa je spolu s fotografií Martiny Navrátilové vystavena ve vstupní hale velvyslanectví a  pro návštěvníky EU Open House se stala oblíbeným místem pro pořizování selfies a zároveň odpovědí na kvízovou otázku a fotosoutěž, pořádanou Delegací Evropské komise ve Washingtonu.

 

Galerie


EU Open House 2016