česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: ZÚ Washington
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

EUROBEATS poprvé ve Washingtonu

Festivalu evropské elektronické hudby EUROBEATS se účastnilo 10 umělců z členských států Evropské unie. Dvoudenní akce se konala 27.-28. září 2019 v prostoru klubu Union Stage ve Washingtonu DC. 
 

Oba večery zahájila prezidentka EUNIC DC, česká kulturní atašé Šárka Ponroy Vamberová, která celý festival koordinovala. Představili se jak již osvědčení dýdžejové z Itálie, Německa a Španělska, tak i hudebnice na začátku kariéry jako např. mladičká Češka vystupující pod jménem Zagami Jericho.

Festivalu se účastnila litevská zpěvačka a vizuální umělkyně Migloko, rakouský elektro-mág na bicí CID RIM, Švédka Kissey, Afro-Portugalka DJ Nídia, finský technař Samuli Kemppi, německá hvězda Perel, italský hitmaker DJ Spiller, španělská producentka a skladatelka DJ Cora Novoa  a rumunský originální vizuální umělec a DJ Rochite.

V zákulisí panovala skvělá atmosféra. EUNIC DC připravil i společný oběd, aby se mohli muzikanti společně seznámit a pokračovat v kontaktech a společných projektech v Evropě.

Na festivalu se podílely kulturní úseky ambasád Rakouska, Švédska, Litvy, Portugalska, Finska, Itálie, ČR, Goethe Institut, Rumunský institut v New Yorku a španělské kulturní centrum Spain Arts and Culture. Česká ambasáda pozvala Lenku Šimůnkovou alias Zagami Jericho, vítězku soutěže Českého rozhlasu Wave Czeching 2017.

EUNIC DC se zaměřil na elektronickou hudbu s cílem otevřít se mladšímu americkému publiku a jít s novými trendy. Evropští hudebníci se představili ve skvělé formě, na 300 fanoušků si je přišlo poslechnout. EUNIC DC zajistil pro klubová bar i české pivo a rumunské víno.  Šlo o druhý letošní společný projekt clusteru EUNIC DC po květnovém divadelním festivalu Cross Currents, kterého se ČR také zúčastnila.

Fotografie a krátké videoukázky jsou k dispozici  na Facebooku EUNIC DC.

EUNIC DC je skupina kulturních radů a zástupců kulturních institutů členských států Evropské unie ve Washingtonu D.C.