česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Eva Honolka Newman obdržela Záslužný kříž ministra obrany ČR

(Archivní článek, platnost skončena 24.08.2022.)

Ve středu 19. srpna 2015 obdržela Eva Newman Záslužný kříž ministra obrany ČR III. stupně ke Dni vítězství 8. května 2015 za významné zásluhy o rozvoj rezortu Ministerstva obrany České republiky. Ocenění jí slavnostně předal brig.gen. Jiří Verner, přidělenec obrany ČR v USA v síni slávy na akademické půdě letecké základny Maxwell v Alabamě.

Slavnostního předání se zúčastnil její syn Michal s manželkou a dcera Julia, velitel Letecké válečné akademie brigádní generál Chris „Boots“Coffelt, velitel Mezinárodní důstojnické školy plukovník Michael Peterson, ale také současní studenti, plukovník Petr Čepelka a major Josef Kořínek s rodinnými příslušníky.

Eva Newman se narodila 14. května 1937 v Trutnově. S rodinou se rozhodli odejít do zahraničí v roce 1949. K tomuto důležitému rozhodnutí Eva Newman říká: "Přijeli jsme hladoví, otrhaní a vyděšení, ale přece s příslibem, že můžeme žít šťastně, s nadějí, že budeme mít důstojnou práci a že si nadále budeme vážit života, tak jak nám byl dán.“

Rodina se usadila v USA, kde se paní Eva Newman také provdala. Její manžel František Newman sloužil jako pilot US armády v Texasu, během své služby byl vyslán na 18 měsíců do Koreje a poté i do Vietnamu. Zemřel v boji ve Vietnamu 24. února 1970, pouhých 5 dnů před ukončením svého nasazení. Eva zůstala s třemi malými dětmi a rozhodla se ucházet o místo ve státní správě. Zúčastnila se výběrového řízení v Montgomery a z celkového počtu 2000 uchazečů byla vybrána pro práci v Capitolu a začala přednášet pro veřejnost. Později přednášela americkou historii na univerzitě. V roce 1988 začala pracovat jako sponzor pro zahraniční studenty, především studující Air War College, Montgomery-Alabama.

Od roku 1991 sponzorovala výhradně české vojenské studenty. V této činnosti pokračovala nepřetržitě až do roku 2005, neoficiální kontakty se studenty udržuje však i nadále.

V roce 1995 byla Eva Newman oceněna medailí za propagaci Spojených států amerických, udělovanou od roku 1895,  jako v pořadí osmý občan neamerického původu.

 

Galerie


eva_newman_zasluzny_kriz_MOCR_2015