česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Festivalový víkend Čechů a Slováků ve Virginii a Marylandu

Zástupce velvyslance Zdeněk Beránek navštívil ve dnech 15. a 16. října 2016 4. ročník Virginia Czech and Slovak Folklife Festival v Prince George County a 30. ročník Czech and Slovak festival v marylandském Baltimore.
 

Na festivalu pod širým nebem ve Virginii vystoupily děti ze Sokolu Washington DC. K občerstvení se podávaly české a slovenské speciality. Historie české a slovenské komunity ve Virginii sahá daleko, mezi lety 1885 a 1920 přišlo na 700 slovanských rodin osídlit jižní Virginii kolem města Petersburg. Osadníci se věnovali zejména farmaření.  Půda v této části byla většinou opuštěná, byla často bitevním polem ve válce Severu proti Jihu.

Virginie (foto ZÚ Washington)

Virginie (foto ZÚ Washington)

Na festivalu v Baltimore Z.Beránek přítomné pozdravil a poděkoval pořadateli  Czech and Slovak Heritage Association za příkladný rozvoj česko-amerických vztahů a za šíření české kultury v Marylandu. Šárka Ponroy Vamberová, kulturní atašé velvyslanectví, představila projekt Bubnování pro Bubny, který připadl zrovna na toto datum.  16. října před 75 lety odjel totiž první transport pražských židů do koncentračního tábora z malého nádraží v Praze Bubnech. Dalších 50 tisíc českých občanů následovalo a to za tichého přihlížení většiny obyvatel.  Z nádraží Bubny by se měl díky obecně prospěšné společnosti Památník Šoa Praha stát Památník ticha, moderní centrum pro novodobou historii.  Symbolické bubnování je bubnování proti pasivitě většiny a zapomnění. Spolu s hudební folklorní skupinou Pajdáši pak bubnovalo na 400 účastníků.

Baltimore (foto ZÚ Washington)

Baltimore (foto ZÚ Washington)

Na festivalu vystupovaly děti ze Sokola Baltimore, Česká a slovenská škola Baltimore pro dětské návštěvníky připravila různé aktivity, byly k dostání české knihy, kalendáře, sladkosti a další výrobky. Většina návštěvníků nepohrdla výbornou svíčkovou a pivem.

Sokol Baltimore

Sokol Baltimore

Velvyslanectví ČR si velmi váží práce dobrovolníků v krajanských spolcích. Prostřednictvím svých velvyslanectví přispívá Ministerstvo zahraničních věcí ČR řadě krajanských spolků na jejich činnost a kulturní aktivity. Pro rok 2016 ministerstvo rozdělilo mezi krajany pro spolkovou a školskou činnost v USA na 150 tis. USD.

Fotogalerii naleznete na Facebooku velvyslanectví.