česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: US Department of Defense
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Generál Pavel obdržel nejvyšší americké vojenské vyznamenání

Brigádní generál Pavel Pavel, předseda Vojenského výboru NATO, byl 8. března 2018 vyznamenán nejvyšším vojenským oceněním USA Legion of Merit. Slavnostní ceremoniál se uskutečnil na vojenské základně Myer-Henderson Hall ve Virginii, v sousedství Národního hřbitova Arlington.

Ocenění předal generálu Pavlovi generál námořní pěchoty Spojených států Joe Dunford během slavnostního ceremoniálu, jehož se zúčastnilo více než 250 příslušníků amerických ozbrojených sil. Legion of Merit je druhým nejvyšším vojenským oceněním USA a jediným, které může být uděleno cizímu státnímu příslušníkovi.

Bývalý náčelník generálního štábu Armády ČR generál Pavel je v současné době končícím předsedou vojenského výboru NATO. Do funkce byl zvolen v roce 2015 jako první zástupce ze zemí bývalého socialistického bloku.

Toto prestižní ocenění obdržel již v roce 2008 generál Jan Petráš, bývalý náčelník Vojenské zdravotnické služby a v letech 2003–2007 přidělenec obrany na Velvyslanectví ČR ve Washingtonu. Petráš v současné době působí ve washingtonské společnosti Culmen International, LLC jako expert na biologickou bezpečnost, zabývající se bezpečnostními programy pro vládu Spojených států a v oblasti vojenských akvizičních programů. 

Galerie


Legion of Merit