česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Velvyslanectví ČR ve Washingtonu
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Havlova hra Audience ve Spojených státech

Dne 2. října 2019 představilo Davis Performing Arts Center na Georgetownské univerzitě ve spolupráci s Velvyslanectvím ČR ve Washingtonu a divadelním spolkem Kašpar hru dramatika a bývalého prezidenta Václava Havla Audience. Velvyslanec Hynek Kmoníček přivítal zaplněný sál, přiblížil historický kontext doby, ve které se děj odehrává, a 30.výročí sametové revoluce.

Umělecká ředitelka centra prof. Maya Roth po představení moderovala živou diskusi se spoluzakladateli divadelního spolku Kašpar Janem Potměšilem (Vaněk), Tomášem Kargerem (Sládek) a studenty herectví Georgetownské univerzity Jonathanem, Chrisem a Elizou, kteří navštívili Pražské Quadriennale a společně se Švandovým divadlem nacvičili původní hru pro české a americké studenty.

Na otázku, jaké je hrát Audienci v současné době, herec Jan Potměšil odpověděl: „Hra je stále aktuální a živá. Je mi velkou ctí ji hrát právě ve Spojených státech, jelikož před 30 lety sem na Georgetownskou univerzitu přijel Václav Havel.“ Zajímavostí je, že tehdejší mladí spolužáci z DAMU Karger a Potměšil měli sen si Audienci zahrát. Režisér Jakub Špalek jim v Kašparu sen splnil, premiéry Audience v Celetné v roce 2001 se účastnil i sám Václav Havel. Od té doby je hra součástí repertoáru.

Audience (1975) je první z částečně autobiografických jednoaktových her Václava Havla známých jako „Vaňkova trilogie“, ve které zachycuje období totalitního režimu, jež bylo Havlovi důvěrně známé. Po Audienci následovaly hry Protest (1978) a Chyba (1983),

Hra se setkala s velmi pozitivním ohlasem u českého i amerického publika. Představení proběhlo v češtině s anglickými titulky. Po představení velvyslanectví pořádalo recepci s gulášem a pivem.

Spolek vystoupil ještě v New Yorku a Chicagu.

Děkujeme Českému centru za výbornou spolupráci.

Česká televize o Audienci natočila reportáž pro Události a manželé Potměšilovi povídali o cestě do USA na Českém rozhlasu.