česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Alliance of New Music Theatre
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Havlův Protest v podzemí Washingtonu

Hra Protest bývalého prezidenta a dramatika Václava Havla byla prvním divadelním představením, které se uskutečnilo 10. května v nově otevřeném podzemním prostoru ve Washingtonu. Premiéra s úvodním slovem zástupkyně velvyslanectví i dalších 15 repríz Havlovy jednoaktovky v podání Alliance for New Music-Theatre zaznamenaly značný zájem Washingtoňanů jak o téma svobody, tak o znovuotevřený prostor bývalé podzemní stanice tramvají, který byl uzavřen po více než 20 let. Letos v květnu se částečně rekonstruované podzemí otevřelo díky kulturní organizaci Dupont Underground, která si klade za cíl přinášet nové impulzy do kulturního života americké metropole.
 

Třetí z jednoaktovek Havlovy vaňkovské trilogie soubor původně nastudoval na popud a zadání Velvyslanectví ČR ve Washingtonu v září 2016, kdy se také uskutečnila premiéra v podobě bytového divadla na rezidenci velvyslance během oslav 80. výročí nedožitých narozenin bývalého prezidenta. Nastudovala ji režisérka Susan Galbraithová z Alliance of New Music/Theatre s herci Drew Valinsem a Davidem Millstonem. Poté bylo dvakrát reprízováno ve Woodrow Wilson House, washingtonském památníku bývalého amerického prezidenta.

Téma i „bytové“ nastudování se ukázalo jako ideální model i pro vůbec první divadelní představení v prostoru, který skýtá řadu možností pro experimentální tvorbu. Stávající koleje byly využity pro instalaci pojízdné budky s pokladnou, ale i pojízdného jeviště. Scénu tvořily bílé plachty, na kterých byly promítnuty fotografie stěn skutečné jídelny a vytvářely tak napůl snovou iluzi interiéru. Do podzemí pod frekventovaným kruhovým objezdem Dupont Circle pronikají z ulice zároveň zvuky aut, sirén i hlasy lidí a dodávají tak intimnímu přestavení nečekanou zvukovou kulisu.

Dupont Circle je, vedle stejnojmenné stanice metra a rušného automobilového provozu, neuralgickým uzlem kulturního, občanského i obchodního života poblíž řady sídel diplomatických misí a přirozeným centrem setkávání lidí díky své zeleni s lavičkami a vzrostlými stromy. Často se zde konají různé spontánní akce, včetně protestních. Podzemní prostory bývalé zastávky tramvaje, které zažili jen pamětníci, jsou tak pro většinu diváků v této lokalitě něčím novým.

První představení Protestu, stejně jako všechny reprízy, se podařilo vyprodat. Po každém představení diskutovali diváci s herci a režisérkou a bylo velmi zajímavé sledovat, jak Havlova hra z roku 1974 oslovuje americké publikum po více než 40 letech.

České velvyslanectví ve Washingtonu se tak může pochlubit prvenstvím v prezentaci své kultury na nově vzniklé experimentální kulturní scéně hlavního města USA.

Česká televize:

Václav Havel v USA – Američané jsou připraveni slyšet jeho Protest

The Washington Post:

A once-forbidden play is now going underground (literally)

DC Metro Theater Arts:

Review: ‘Protest’ at Alliance for New Music-Theatre

The Washington Diplomat:

‘Protest’ Inaugurates New Dupont Subterranean Space for Creative Expression

DC Theatre Scene:
Havel’s underground play, Protest, set to open in Dupont Underground

DCist.com:
“See Political Theater In A Former Trolley Station With Václav Havel's 'Protest' At Dupont Underground”

Informace o představení:
Dupont Underground