česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Velvyslanectví ČR ve Washingtonu
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Hudební festival Pražské jaro v dějinách

Do programu Delegace Evropské unie ve Washingtonu nazvaného Konverzace v kultuře Velvyslanectví ČR přispělo přednáškou Romana Bělora, generálního ředitele hudebního festivalu Pražské jaro.
 

Pro posluchače si na 10. dubna připravil zajímavou prezentaci o 72leté historii hudebního festivalu. V archivech dohledal nejen fotografie různých českých velikánů klasické hudby, kteří často strávili nějaký čas ve Spojených státech, ale i krátká videa např. ze zkoušky Leonarda Bernsteina při jeho evropském debutu v Praze na 1.ročníku festivalu v roce 1946.

Festival byl chloubou komunistického režimu, ale díky jisté apolitičnosti přitahoval vždy hvězdy světového formátu. Západní hvězdy festival bojkotovaly jen po převratu v roce 1948 a po okupaci v ročníku 1969.

Roman Bělor byl pozván do Nebrasky na konferenci k 50. výročí politického Pražského jara a velvyslanectví jeho přítomnosti v USA využil k přednášce v hlavním městě. Hosté se dozvěděli o hudebních kořenech i pohnutých dějinných okamžicích naší země.