česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Velvyslanectví ČR ve Washingtonu
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Invaze 1968 z ruské perspektivy

Dne 3. října 2019 Velvyslanectví ČR ve Washingtonu ve spolupráci s Delegací Evropské unie a think tankem Institute of Current World Affairs uspořádalo diskusi o invazi Československa 1968 z ruské perspektivy u příležitosti vydání anglické verze knihy Josefa Pazderky, šéfredaktora Aktualne.cz a bývalého zpravodaje ČT v Rusku a Polsku.

Knihu The Soviet Invasion of Czechoslovakia in 1968, The Russian Perspective vydalo nakladatelství The Harvard Cold War Studies Book Diskusi s ním vedl zkušený Gregory Feifer, výkonný ředitel think tanku, absolvent Harvardské univerzity, bývalý zpravodaj stanice NPR v Moskvě a autor řady knih o Rusku.

Plný sál delegace pozdravil velvyslanec ČR v USA Hynek Kmoníček. Poté následovalo pár ukázek z dokumentu, který natočil Josef Pazderka pro ČT a následovala svižná diskuze mezi oběma novináři o důležitých postavách okupace, jejich svědectvích, o statečných ruských demonstrantech a jejich strastiplných osudech. Pohovořili i o státní propagandě a manipulaci s davy, a jak se o 50 let později sovětský styl od dnešního příliš nezměnil. Večer byl zakončen otázkami z publika. Diskusi si Američané i krajané chválili, informace, které zazněly, byly docela nové.  Na Západě se o ruské perspektivě na historické události příliš nehovořilo.