česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Šárka P. Vamberová
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Jan Svěrák zahájil 7. ročník festivalu Czech That Film

Držitel Oscara a jeden z nejlepších českých režisérů Jan Svěrák přiletěl do Washingtonu se svým filmem Po strništi bos zahájit 7. ročník českého filmového festivalu v Severní Americe.
 

11. a 12. dubna místní kino Avalon patřilo českému filmu. Velvyslanec Hynek Kmoníček uvedl zahajovací film Bábu z ledu, ověnčený šesti českými lvy, na který přišlo 120 diváků.

12. dubna bylo na programu nejprve svérázné Kvarteto režiséra Miroslava Krobota, které odpoledne přilákalo 60 diváků. Poté následovala recepce zajištěná místním českým podnikem Bistro Bohem.

Na večerní projekci nejnovějšího filmu z dílny otce a syna Svěrákových přišlo na 160 diváků.  Poetický příběh vyprávěný očima malého Edy Součka nás zavedl do malebné jihočeské obce v době německé okupace. Většina diváků zůstala i na diskusi s režisérem Svěrákem. Zajímalo je, jak se pracuje s otcem, jak našel dětské herce či rodinné pozadí příběhu. Jan Svěrák z Washingtonu zamířil na západní pobřeží do filmové Mekky, Los Angeles.

Dobrá návštěvnost a kladné ohlasy na promítání českých filmů ve Washingtonu po roce opět potvrdily fakt, že je tu o festival zájem a pro kino i ambasádu jde o velmi dobrou zviditelnění v jarní kulturní sezóně.

Festival letos dále zavítá do Dallasu, Austinu, Salt Lake City, San Francisca, Denveru, Minneapolis, Little Rocku, Memphisu, Atlanty, Portlandu, Phoenixu, Chicaga, Seattlu, Pittsburghu a kanadským měst Ottawa a Toronto. Dalšími hosty festivalu bude režisér David Mrnka (film Milada), Jan Hřebejk (Rodinný přítel) a Tereza Voříšková (Po strništi bos).

Podrobný program, který přináší Česká centra a Ministerstvo zahraničních věcí ČR, je na stránkách festivalu Czech That Film.

Galerie


Czech That Film ve Washingtonu