česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Velvyslanectví ČR ve Washingtonu
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Jeden svět ve Washingtonu

Dne 31. ledna 2019 uspořádalo Velvyslanectví ČR ve Washingtonu ve spolupráci se zastoupením irácké Regionální kurdské vlády promítání vítězného filmu festivalu Jeden svět 2018 – „Hledač min“. Akce proběhla na George Washington University (GWU).
 

Přítomnou téměř stovku diváků přivítal ředitel Evropských, ruských a euroasijských studií při GWU Dr. Peter Rollberg. Velvyslanec Hynek Kmoníček vysvětlil, proč má ČR zájem o kurdskou otázku a co je festival Jeden svět. Vedoucí zastoupení irácké Kurdské regionální vlády v US paní Bayan Sami Abdul Rahman poděkovala českému velvyslanectví za spolupráci. Ocenila naši přítomnost v iráckém Kurdistánu a pomoc, kterou zde poskytujeme.

Hlavní postavou filmu je Fakir Berwari, otec osmi dětí, který jako důstojník irácké armády stál po boku amerických jednotek a stal se legendárním expertem na odminování. Po vážném úrazu, kdy při teroristickém útoku přišel o nohu a nemohl sloužit v armádě, se jako dobrovolník připojil ke kurdským Pešmergům a dále pomáhal s odminováním rozsáhlých oblastí, z nichž byl vytlačen ISIS. Fakir umírá při svém poslání v jednom zaminovaném domě.

Po filmu následovala diskuse s Jamie Franklin/em, ředitelem Mines Advisory Group America (MAG),  jedné ze dvou organizací, která se pod hlavičkou Globální koalice pro boj proti ISIS podílí na odminování Iráku a Sýrie. J. Franklin zdůraznil, že miny a IEDs aktuálně představují jednu z největších překážek pro rekonstrukci Iráku a stabilizaci Sýrie. Odstraňování min položených ISIS potrvá podle Franklina desetiletí.

Projekce filmu u publika rezonovala mj. s ohledem na nadcházejícím ministerské zasedání Globální koalice C-ISIS, které se ve Washingtonu uskuteční dne 6.2.2019. Hosté měli možnost vychutnat čerstvou baklavu a tradiční čaj, poskytnuté našimi kurdskými partnery.

Galerie


Jeden svět ve Washingtonu