česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: ZÚ Washington
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Klasika v podání českých špičkových interpretů v Kennedy Center

Houslistka České filharmonie Markéta Vokáčová v doprovodu klavíristy Stanislava Gallina se představili na pódiu tzv. Millenium stage v prestižním Kennedy Center ve Washingtonu 9. listopadu 2017.
 

Hodinový koncert nazvaný Klasické vzpomínky se skládal z Mozartovy Sonáty E moll pro klavír a housle, Smetanovy Z domoviny a Franckovy Sonáty v A dur. 200 míst bylo zcela zaplněno, živý přenos koncertu sledovalo na facebookovém profilu Kennedyho centra téměř 4 tisíce diváků.

Markéta Vokáčová (ročník 1988) je absolventkou pražské konzervatoře a HAMU. Od roku 2009 byla členkou Symfonického orchestru Českého rozhlasu a od roku 2014 hraje s Českou filharmonií. Jako sólistka vystupuje s předními českými orchestry. Věnuje se také komorní hudbě, v roce 2011 založila Kalliope Trio, se kterým sklízí úspěchy doma i na zahraničních soutěžích.

Stanislav Gallin absolvoval nejprve petrohradskou konzervatoř, pak přesídlil do ČR, kde v roce 2007 úspěšně absolvoval hru na klavír na HAMU. V roce 2012 v Bratislavě dokončil doktorské studium. Jako sólista hrál s předními ruskými i českými orchestry. Je aktivním komorním hráčem, tvoří součást velmi oceňovaného Orbis tria. Působí také jako pedagog na HAMU.

Záznam koncertu lze zhlédnout na facebooku, youtube a webových stránkách Kennedyho centra.