česky  english 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Mimořádně aktuální webinář SPORTSDIP o pořádání velkých sportovních akcí

V době, kdy se diskutuje o podobě Letních olympijských her v Tokiu (sílící pandemie v Japonsku, problematika vakcinace sportovců, hrozící bojkoty jednotlivých zemí), uspořádalo Velvyslanectví ČR ve Washingtonu, DC, třetí díl online série SPORTSDIP, která poutavým způsobem přibližuje svět sportovní diplomacie.
 

Experti z řad sportovců (několikanásobný paralympijský vítěz Jiří Ježek), akademiků (odborník na sportovní management z Georgetown University a konzultant fotbalového Mistrovství světa v Kataru 2022 Marty Conway) a sportovních funkcionářů (předseda české a evropské softballové asociace Gabriel Waage) hodinu odpovídali na zvídavé dotazy moderátora Jana Kaliby (Český rozhlas) i diváků.

Jedním z vysvětlení trendu posledních cca 15 let, kdy se největší sportovní akce přesunuly do méně demokratických až autoritářských států, je podle přizvaných expertů skutečnost, že pouze vybrané země jsou schopny a ochotny nést vzrůstající náklady na organizaci vrcholných podniků. Zlom nastal po 11. září 2001, kdy Řecko muselo investovat několikanásobně více do zajištění bezpečnosti Olympijských her v roce 2004, než se původně očekávalo. 

Navzdory problematickým aspektům organizace velkých sportovních akcí v zemích porušujících lidská práva je třeba zohlednit i skutečnost, že každá taková akce dostává hostitelskou zemi pod drobnohled celého světa. Jedná se tak o výbornou příležitost k mezikulturnímu dialogu, větší demokratizaci i otevřenosti vůči světu. Zdaleka ne ve všech případech k tomu dojde a země sportovní akci využije spíše jako demonstraci své moci i nástroj domácí propagandy – jako např. Zimní olympijské hry v Soči 2014.

Do budoucna je podle Conwaye klíčové, aby pořadatelství sportovních událostí nabízelo dlouhodobé a udržitelné pozitivní efekty pro lokální populaci. Výborným příkladem toho je kandidatura a přidělení Letních olympijských her Los Angeles na rok 2028. Veškeré plánování infrastruktury her probíhá v úzké spolupráci s místním obyvatelstvem, veřejnými zařízeními a soukromým sektorem.

České republika má za sebou také úspěšné pořadatelství větších sportovních akcí (MS v hokeji, florbalu, softballu, Zlatá Tretra, vrcholné paralympijské akce). Kandidatura na pořádání takových akcí je diplomatickou disciplínou sama pro sebe a s ohledem na příležitosti i výzvy, které pořadatelství přináší, by měla probíhat v úzké spolupráci mezi sportovními organizacemi, státem i soukromým sektorem.

SPORTSDIP je šestidílná série webinářů o sportovní diplomacii, kterou Velvyslanectví ČR ve Washingtonu, DC, pořádá ve spolupráci s Českým olympijským výborem. Série SPORTSDIP spojuje experty z řad sportovních funkcionářů, sportovců a sportovkyň, akademické sféry i diplomacie, aby její diváky inspirovala, pobavila i vzdělávala.