česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: NATO
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Ministr Petříček navštívil USA v rámci oslav 70. výročí NATO

Ministr zahraničních věcí ČR Tomáš Petříček navštívil USA ve dnech 2. - 6. dubna 2019.  Svou návštěvu zahájil ve Washingtonu DC, kde se zúčastnil zasedání ministrů zahraničních věcí členských států NATO, které se konalo při příležitosti 70. výročí vzniku Aliance. Ministr Petříček také vystoupil na fóru think tanku CEPA, uvedl diskusi stipendistů z programu Václav Havel Journalism Fellowship a jednal se zástupci Kongresu. Šéf české diplomacie také navštívil Kansas City a Independence ve státě Missouri, kde podpořil investice českých firem.
 

Hlavním bodem návštěvy bylo zasedání ministrů zahraničních věcí členských států NATO k 70. výročí podpisu Severoatlantické smlouvy. Během jednání na ministerstvu zahraničních věcí USA si spojenci připomněli dosavadní úspěchy aliance a diskutovali mimo jiné o postoji NATO k aktuálním hrozbám. Hlavními tématy bylo Rusko, zejména jeho vztah k situaci na Ukrajině, boj proti terorismu a transatlantické spojenectví.

V předvečer jednání spojenců se ministr Petříček zúčastnil konference think tanku  Center for European Policy Analysis (CEPA). Po zasedání zaměřeném na výročí Aliance ministr diskutoval se svým protějšky Péterem Szijjártem a Jacekem Czaputowiczem na veřejné debatě k 20. výročí vstupu České republiky, Maďarska a Polska do NATO, která se konala na půdě polského velvyslanectví ve Washingtonu DC.

V Kongresu se ministr Petříček setkal se senátorem Ronem Johnsonem, s nímž jednal nejen o významu transatlantického spojenectví, ale i o vzájemném obchodu a energetické a kybernetické bezpečnosti.  V neposlední řadě se během svého pobytu ve Washingtonu ministr zahraničí zúčastnil diskuze s novináři z Václav Havel Journalism Fellowship.

Ministr zahraničí dále navštívil Trumanovu knihovnu v Independence ve státě Missouri. Právě zde byl před dvaceti lety předán přístupový protokol ČR do NATO tehdejší ministryni zahraničních věcí USA Madeleine Albrightové. Návštěvu USA ministr Petříček zakončil v Kansas City, kde se setkal s představiteli obchodní komory a rady pro rozvoj, s nimiž jednal o podpoře českých firem v regionu. V programu nechyběla ani schůzka přímo se zástupci českých firem jako Česká zbrojovka či Home Credit.