česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Náměstek M. Stašek se účastnil setkání českých honorárních konzulů v Iowě

Na dvě desítky konzulů České republiky v USA se ve dnech 6.-8. října 2016 sjely do Cedar Rapids, do místního Národního českého a slovenského muzea a knihovny, na pravidelné setkání. 

Velvyslanec Petr Gandalovič všem poděkoval za výbornou spolupráci a jejich činnost konzulární, ale i obchodní a kulturní ve prospěch ČR. Někteří konzulové stojí i za vznikem českých škol.

Náměstek ministra zahraničních věcí M.Stašek pohovořil o české hospodářské kondici a směrech ekonomické diplomacie. Ředitel amerického odboru MZV Vít Korselt řekl, že „ úroveň česko-amerických vztahů je vynikající“.

Setkání v Cedar Rapids - Rod Blum a P.Gandalovič  (P.Pitel)

Setkání v Cedar Rapids - Rod Blum a P.Gandalovič  (P.Pitel)

Klára Moldová, vyslaná učitelka z ČR do školy TGM v Chicagu představila síť českých škol v USA http://www.czechschoolsamerica.org/ a možnosti společných projektů. Kandidátka na honorární konzulku v Nebrasce Dr.Míla Šašková Pierce se podělila o informace k výuce češtiny na Nebraska Lincoln University.

Setkání se pravidelně účastní také všichni generální konzulové z New Yorku, Chicaga a Los Angeles. Kongresman za stát Iowa Rod Blum přišel konzuly do Národního muzea pozdravit a připomenout, jak déle jak století byla a je důležitá česká a slovenská komunita ve státě Iowa.

ZÚ Washington děkuje ředitelce Muzea Gail Naughtonové a jejímu celému týmu za výbornou organizaci a průběh setkání honorárních konzulů ČR v USA.

Petr Gandalovič, M.Stašek a G.Naughton (P.Pitel)

Petr Gandalovič, M.Stašek a G.Naughton (P.Pitel)

Více fotografií je na Facebooku velvyslanectví.