česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Czech Embassy
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Olympijská vesnice rozhýbala Washington, DC!

Přes 500 návštěvníků zavítalo v sobotu 18. září do České olympijské vesnice, která vyrostla v areálu ZÚ Washington. Tým velvyslanectví během ní představil místnímu publiku úspěchy českých sportovců z Tokia 2020, stejně jako inovace českých subjektů v oblasti sportu. Akce se konala pod hlavičkou Mutual Inspirations Festivalu 2021 oslavujícího odkaz světoznámé české gymnastky Věry Čáslavské.

Díky výborné spolupráci s Českým olympijským výborem se tým ZÚ Washington sjednotil v tričkách z letošní olympijské kolekce. V nich pak jednotliví pracovníci prezentovali přítomnému publiku vybrané české sporty a jejich významné představitele (mj. formou interaktivního basketbalového, fotbalového, cyklistického nebo tenisového stanoviště). Speciální část prezentace pak byla vyhrazena našim medailovým úspěchům z Olympijských a Paralympijských her v Tokiu, kde se přítomní měli možnost dozvědět více o jednotlivých sportovcích a sportovkyních. Velký zájem byl o stanoviště české triatlonistky žijící v USA Evy Koďouskové, která s sebou přivezla na ukázky všechny nezbytné propriety triatlonu. Cyklistické stanoviště pak vedle sportovního aspektu upozornilo na vybrané české neziskové aktivity (Bikes for Gambia) a na kreativní český start-up Cyclers, cyklistickou navigaci, která se v USA začíná těšit stoupajícímu zájmu cyklistů i veřejných subjektů provozující městské sdílení kol.


Bohatý program vrcholil gymnastickým vystoupením dětí z krajanské organizace American Sokol DC a skateboardové show DC Wheels.
Sportem a sluncem znavení účastníci si mohli odpočinout v relaxační části olympijské vesnice, ve které se podávaly klobásy, pivo, limonáda a také zákusky z populární La Bohemia Bakery. To vše za tónů Orchestru Praževica, který svým živým vystoupením nenechal nikoho příliš dlouho v klidu.


Mezi více jak pěti stovkami účastníků nechyběli představitelé krajanských spolků a místních ambasád, včetně zástupců Delegace EU v USA.
Česká olympijská vesnice proběhla za dodržení všech zdravotních a bezpečnostních nařízení místních orgánů. Pro veřejnost, která se pohybovala pouze ve venkovním areálu ZÚ, byla otevřena od 10 do 14 hodin a účastníci se registrovali ve dvou časových slotech po dvou hodinách. To vše přispělo nejen k bezproblémovému průběhu akce bez hromadění velkých skupin lidí, ale také příjemným zážitkům strávených s českým sportem, jídlem a muzikou.

 

Galerie


Czech Embassy Olympic Village