česky  english 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Oslavy Havel@80 ve Washingtonu

Ve dnech 26.–29. září 2016 zorganizovalo velvyslanectví v hlavním městě Spojených států řada akcí k připomenutí nedožitých 80. narozenin Václava Havla. Zúčastnila se jich delegace předsedy Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka a bývalá první dáma Dagmar Havlová.

V delegaci předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Jana Hamáčka byli také předseda Zahraničního výboru PSP ČR Karel Schwarzenberg, náměstek ministra zahraničních věcí Lukáš Kaucký a jako host též bývalá první dáma Dagmar Havlová.

Oslavy zahájilo 26. září divadelní představení hry Václava Havla Protest v podobě bytového divadla na rezidenci velvyslance. Hru nastudovala režisérka Susan Galbraithová z Alliance of New Music/Theatre s herci Drew Valinsem a Davidem Millstonem k připomenutí atmosféry, v níž čeští herci, zakázaní režimem v bývalém Československu, hráli v soukromých bytech divadlo pro své přátele a příznivce. Představení v režii S. Galbraithové bylo poté dvakrát reprízováno ve washingtonském Woodrow Wilson House, památníku bývalého amerického prezidenta.

Hlavní vzpomínková akce se uskutečnila 27. září v Kapitolu USA, kde se hosté nejdříve zastavili u busty Václava Havla, slavnostně odhalené v listopadu 2014 za přítomnosti předsedy Jana Hamáčka a předsedy vlády Bohuslava Sobotky. Na vzpomínkovém shromáždění v budově Kapitolu vystoupil předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan, šéfka demokratické frakce Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová, kongresman Joe Barton a kongresmanky Jan Schakowsky a Debbie Dingellová, velvyslanec Daniel Fried, předseda správní rady Amerických přátel ČR Fred Malek a člen správní rady Nadace Knihovny Václava Havla Elliot Berke.

Odpoledne se uskutečnilo neformální setkání u lavičky Václava Havla v areálu Georgetownské univerzity. Přítomné pozdravil velvyslanec Petr Gandalovič a předseda Jan Hamáček, který pohovořil na téma odkazu Václava Havla. Poté vystoupili studenti Fakulty divadla a múzických umění pod vedením prof. Natsu Onoda Powerové s čtením vybraných textů Václava Havla. Dagmar Havlová předala cenu vítězce studentské esejistické soutěže, kterou vyhlásilo velvyslanectví společně s Georgetownskou univerzitou na téma Záchrana tohoto lidského světa. Téma je inspirováno projevem V. Havla před oběma komorami Kongresu USA v únoru 1990, kde řekl: „...proto i záchrana tohoto lidského světa není nikde jinde než v lidském srdci, lidském rozmyslu, lidské pokoře a lidské odpovědnosti.“ Hudebník Jaroslav Hutka vystoupil s písní Havlíčku, Havle, kterou složil již v roce 1977 a věnoval ji svému příteli Václavu Havlovi.

Večer uspořádal velvyslanec Petr Gandalovič společenský podnik pro krajany, na němž pozdravil hosty předseda Jan Hamáček. Hosté si mohli prohlédnout fotografie Václava Havla od autora Jiřího Jírů. Hudebník a skladatel Jaroslav Hutka vystoupil se svými nejznámějšími písněmi, které jsou dodnes spojeny s atmosférou listopadu 1989 v ČR.

Oslavy zakončila 29. září přednáška doc. Ivana M. Havla na velvyslanectví. Hovořil na téma Konverzace přes vězeňskou zeď, o roli disentu a „ostrůvcích svobody“ v komunistickém režimu, o korespondenci se svým bratrem Václavem během jeho pobytu ve vězení. V dnešní době chybí v politice intelektuálové typu Václava Havla. Na otázku z publika, proč se stal Václav Havel po revoluci prezidentem, odpověděl: „Nejspíš proto, že chtěl režírovat svou hru“.  Na závěr večera Ivan M.Havel pokřtil knihu svého dlouholetého přítele a disidenta Gabriela Gossela, jenž spolu s Filipem Šírem z Moravské zemské knihovny Brno napsali knihu Recorded Sound in Czech Lands, 1900–1946.

 

 

Galerie


Havel 80